Business & Finance Σάββατο 2/10/2021, 11:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ένα λουλούδι από την Αφρική ευνοείται από τον πληθωρισμό στην Ευρώπη

Ο ρόλος των θερμοκηπίων της Ολλανδίας

Πώς ένα λουλούδι από την Αφρική ευνοείται από τον πληθωρισμό στην Ευρώπη

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη μπορεί να ζημιώνει επιχειρήσεις και καταναλωτές στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά φαίνεται ότι ωφελεί τους κατοίκους των χωρών της ανατολικής Αφρικής. 

Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της σημαντικής αύξησης της ζήτησης για… λουλούδια. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. 

Το υψηλό κόστος λειτουργίας των θερμοκηπίων σε πολλές περιοχές της βόρειας Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία, έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις του κλάδου να διακόψουν τη λειτουργία τους ή να επιβραδύνουν τους ρυθμούς παραγωγής. 

Διαβάστε επίσης: Σε τιμή ρεκόρ και ο άνθρακας – Ενεργειακό κραχ απειλεί Ευρώπη και Ασία

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι καταναλωτές να στρέφονται σε παραγωγούς εκτός Ευρώπης, προκειμένου να προμηθευτούν τα αγαπημένα λουλούδια τους.  

«Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για εμάς και την Κένυα» δηλώνει στο Bloomberg o Tewodros Zewdie, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων της αφρικανικής χώρας. 

«Έχουμε, σε γενικές γραμμές, ευνοϊκότερο κόστος -εργασιακό και ενεργειακό- κάτι το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον. Περιμένουμε ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες δύο εβδομάδες» σπεύδει να προσθέσει.  

Διαβάστε επίσης: Στη «μάχη» της βενζίνης 200 Βρετανοί στρατιώτες

Όμως, αυτό που προβληματίζει τους Κενυάτες παραγωγούς, των οποίων το 1/4 των προϊόντων διατίθεται στην Ευρώπη (το 70% αυτών στο Άμστερνταμ) είναι ο κίνδυνος αύξησης του κόστους μεταφοράς.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες τα ναύλα έχουν αυξηθεί κατά 10%, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα επιβράδυνσης των εξαγωγών. 

Σε καλύτερη μοίρα, αντίθετα, φαίνεται ότι βρίσκεται η Αιθιοπία, η οποία έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι της Κένυας καθώς ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών πραγματοποιείται μέσω του εθνικού αερομεταφορέα, της Ethiopian Airlines, κάτι που συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές εξαγωγές της Αιθιοπίας σε φρούτα, λαχανικά και λουλούδια κυμαίνονται σε περίπου 530 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ οι αντίστοιχες της Κένυας αγγίζουν το 1,37 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News