G7: Συνεδρίαση για κοινή προσέγγιση στις μεταφορές
Το άνοιγμα των συνόρων πρόκειται να συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Μεταφορών και Υγείας της G7 μέσω ψηφιακής συνεδρίασης, την οποία οργανώνει η Βρετανία ως φετινή πρόεδρος της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών. Σκοπός της συνεδρίασης είναι η επανεκκίνηση των διασυνοριακών ταξιδιών με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς.
Ειδικότερα, παρότι ορισμένες χώρες και ιδίως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επιτρέπουν την είσοδο ταξιδιωτών με την επίδειξη του λεγόμενου «πράσινου πιστοποιητικού», άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο. Η επιφύλαξη οφείλεται στις αμφιβολίες απέναντι στην εφαρμογή λόγω ανησυχιών περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων, σχετικά με τους ανεμβολίαστους, αλλά και όσον αφορά τις πολιτικές προεκτάσεις της χρήσης της. Ένα ακόμη θέμα που εκκρεμεί στις διεθνείς μετακινήσεις έιναι και η αναγνώριση των εμβολίων σε χώρες, στις οποίες δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση.
Πίεση από αεροπορικές
Η ομάδα Airlines for Europe, που εκπροσωπεί μία μεγάλη μερίδα όσων δραστηριοποιούνται στην αεροπορική βιομηχανία, άσκησε πίεση προς την ομάδα των G7 για προώθηση των μέτρων που έχει λάβει η Ε.Ε. σε διεθνές επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες του ευρωπαϊκού μπλοκ μπορούν να μετακινούνται από μέρος σε μέρος χωρίς να απαιτούνται τεστ της Covid-19, εφόσον επιδείξουν πιστοποιητικό νόσησης ή πλήρους εμβολιασμού. Όσοι ταξιδεύουν μέσω αεροπλάνου εντός της Ε.Ε. και στη Βρετανία, επιδεικνύουν ψηφιακό ή έντυπο κωδικό.
«Η αποδοχή όχι μόνο πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και τεστ κατά της Covid-19, είναι ταυτόχρονα δίκαιο και σέβεται τα προσωπικά δεδομένα», δήλωσε η Airlines for Europe.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την επανεκκίνηση των διασυνοριακών μετακινήσεων και την άρση πολλών υγειονομικών περιορισμών μετά τα lcokdown, παρουσιάζεται εμφανής έλλειψη μίας κοινής προσέγγισης. Οι αεροπορικές, που βέβαια δέχθηκαν ισχυρότατα πλήγματα από την επέλαση της πανδημίας, προσπαθούν να καταργήσουν και τα τελευταία εμπόδια που μπορεί να προβληματίζουν ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες. Στην περίπτωση που υπάρξει συναίνεση μεταξύ των χωρών της G7, αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές και κατά συνέπεια θα μπορούσε να συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη του κλάδου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News