Οίκοι αξιολόγησης: Αργησαν στις νέες αξιολογήσεις τους όταν ξέσπασε η πανδημία
Με υπερβολική καθυστέρηση αντέδρασαν στην κρίση του κορωνοϊού οι οίκοι αξιολόγησης, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία των πιστοληπτικών τους αξιολογήσεων αλλά και ως προς τον αντίκτυπο που είχαν οι αξιολογήσεις τους στην χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση που δημοσιεύθηκε από την International Review of Financial Analysis και η οποία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης – S&P, Moody’s και Fitch – επανεξέτασαν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους κάθε φορά που ήταν προγραμματισμένο και όχι μετά την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού που πυροδότησε παγκόσμια οικονομική κρίση. Με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι εταιρείες κάνουν τις αξιολογήσεις τους νωρίτερα του προγραμματισμένου όταν συντρέχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι.
Η απουσία όμως κινήσεων από τους συγκεκριμένους οίκους για αξιολογήσεις «αποτελεί πολύ ανησυχητική ένδειξη επειδή το κρατικό χρέος εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και συνεπώς δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως, τη στιγμή που έπρεπε», αναφέρει ο Π.Κλούσακ, διδάκτωρ στα τραπεζικα και χρηματοοικονομικά του University of East Anglia και ένας εκ των εκπονητών της μελέτης. «Ολοι μας θυμόμαστε τι συνέβη στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης όταν οι οίκοι δεν αναθεώρησαν εγκαίρως τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους», σημειώνει.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, προϊόντα με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ υπέστησαν σημαντικές απώλειες, με ριπές σε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα. «Οταν οι αξιολογήσεις δεν αποτυπώνουν τις αλλαγές, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές», αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας για το σημαντικό αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει στο κόστος δανεισμού και στην ασφάλεια των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Η έκθεση εξέτασε 603 κινήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης που έγιναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2020 έως το Μάρτιο του 2021 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οίκοι καθυστέρησαν πολύ να ανταποκριθούν στην κρίση της πανδημίας συγκριτικά με τις προηγούμενες κρίσεις. Για παράδειγμα, ο S&P υποβάθμισε περίπου το 16% του πιστοληπτικού χαρτοφυλακίου του τους έξι μήνες μετά τον Φεβρουάριο του 2020 συγκριτικά με το 25% που υποβάθμισε το εξάμηνο που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.
Πηγή: Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News