Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 20:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Κίνδυνος κατάρρευσης προμηθευτών ενέργειας

Γερμανία: Κίνδυνος κατάρρευσης προμηθευτών ενέργειας

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης ορισμένων προμηθευτών ενέργειας στη Γερμανία προειδοποιούν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, λόγω των αυξημένων τιμών χονδρικής που πλήττει τους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ακριβώς έχει συμβεί και στη βρετανική αγορά. 

Περίπου οκτώ μικρές εταιρείες παροχής ενέργειας στη Βρετανία, οι οποίες προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στις υποσχέσεις τους για μείωση των τιμών και στην ανάγκη να καλύψουν το αυξημένο κόστος αγορών, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. 

«Οταν τα προθεσμιακά ενέργειας διπλασιάζονται, όπως συνέβη φέτος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακραία προβλήματα καθώς ο προμηθευτής χρειάζεται να αγοράσει ακριβά από την αγορά spot. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες στη Γερμανία τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», ανέφερε σύμβουλος της Horvarth & Partners. 
 
Σε αντίθεση με τη Βρετανία, η Γερμανία δεν έχει πλαφόν στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Τα 41,5 εκατ.νοικοκυριά αγοράζουν την ενέργειά τους από μία ανθηρή αλλά χωρίς εποπτικό πλαίσιο αγορά λιανικής η οποία απελευθερώθηκε για να μπορεί να προσφέρει επιλογές και να αποκλείσει τα μονοπώλια. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητά της να παρακολουθεί τις στρατηγικές προμηθειών ή τους μηχανισμούς τιμολόγησης στους προμηθευτές. 

«Οταν οι προμηθευτές προσαρμόζουν τις τιμές τους, θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες και τους επιτρέπουν να ακυρώσουν τα συμβόλαια», διευκρινίζει η αρμόδια αρχή. 

Επίσης, το κράτος έχει μερίδιο 51% στα τελικά τιμολόγια ενέργειας, κυρίως για να στηρίξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες κοινής ωφελείας διαμαρτύρονται ότι οι κρατικοί φόροι και προμήθειες θα πρέπει να μειωθούν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News