Fitch: Καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη – Πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το 2022
Επί τα χείρω αναθεώρησε το ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης η Fitch Ratings για το 2021. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 6% σε σχέση με 6,3% που αναμενόταν τον Ιούνιο. Ωστόσο, όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προβλέπει καλύτερο ρυθμό στο 5,2% από 5% που ανέμενε τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το Global Economic Outlook που δημοσιεύθηκε σήμερα, σημειώθηκε πρωτοφανής αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης για διαρκή αγαθά, η οποία ασκεί πιέσεις στους προμηθευτές προϊόντων παγκοσμίως. Παράλληλα, οι κραδασμοί που έχει προκαλέσει η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες δημιουργεί περαιτέρω ένταση στον κλάδο δημιουργώντας κατά συνέπεια πληθωριστικές πιέσεις. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης στην έλλειψη ημιαγωγών που αποτελεί κρίσιμο εμπόδιο. Μεταξύ άλλων και η παραγωγή αυτοκινήτων βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις εξαρτημάτων.
«Αυτές οι πιέσεις θα πρέπει να υποχωρήσουν σημαντικά το 2022 όσο υποχωρεί η ζήτηση και ανταποκρίνεται η προσφορά. Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές αλλάζουν τον τόνο της συζήτησης ως προς την πολιτική. Η στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στην ανάπτυξη θα αρχίσει να μειώνεται του χρόνου», δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings.
Ως απόρροια των περιορισμών, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ σε 6,2% από 6,8% τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις παραδόσεις σε κατασκευαστές των ΗΠΑ, έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις από το 1970. Επίσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει σκαρφαλώσει στα επίπεδα της αρχής της δεκαετίας του 1990.
Επίσης επί τα χείρω αναθεώρησε τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας από 8,4% στο 8,1% λόγω της επιβράδυνσης στον κλάδο των ακινήτων και τη ζημία που προκαλεί στην εγχώρια ζήτηση. Kαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου αναμένονται στην Πολωνία, την τουρκία, το Μεξικό, τη Ρωσία και τη Νότιο Αφρική.
Θετικός είναι βέβαια ο αντίκτυπος της χορήγησης εμβολίων στην οικονομική δραστηριότητα σε Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, η πανδημία θα εξακολουθήσει να αποτελεί βαρίδι στην ανάπτυξη, εν μέρει λόγω του αποτυπώματος που αφήνει στην αγορά εργασίας, ενώ η έλλειψη προϊόντων αναμένεται να συνεχισθεί και το 2022.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News