Κίνα: Πρωτοφανή κίνηση χρήσης στρατηγικών αποθεμάτων για να βάλει φρένο στις τιμές
Σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στη διεθνή αγορά πετρελαίου προχώρησε η Κίνα, απελευθερώνοντας για πρώτη φορά μέρος από τα στρατηγικά αποθέματά της με αποκλειστικό στόχο να ρίξει τις διεθνείς τιμές.
Η απόφαση ελήφθη τη στιγμή που η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους (πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιγνίτη) σε συνδυασμό με τις διακοπές ρεύματος σε πολλές επαρχίες, έχουν υποχρεώσει αρκετές κινεζικές βιομηχανίες να προχωρήσουν σε επιβράδυνση ή και προσωρινή διακοπή της παραγωγής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως η χώρα προχώρησε για πρώτη φορά σε χρήση των μέχρι τώρα αχρησιμοποίητων στρατηγικών της αποθεμάτων, με απώτερο στόχο να μειωθεί η πίεση που ασκείται από τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα συνεχιστεί.
Με την απόφαση της αυτή, η Κίνα γίνεται μια από τις ελάχιστες χώρες που χρησιμοποιούν ευθέως τα αποθέματα τους ως «όπλο» για να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, ενώ παράλληλα μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια επίδειξη δύναμης του Πεκίνου προς τις χώρες παραγωγής του ΟΠΕΚ.
Σημειώνεται ότι η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγό πετρελαίου παγκοσμίως και υπολογίζεται από αναλυτές πως έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία μια ποσότητα στρατηγικών αποθεμάτων που ανέρχεται σε 220 εκατ. βαρέλια αργού.
Σε μία πρώτη εκτίμηση, η κινεζική πρωτοβουλία δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές, κυρίως διότι η αμερικανική παραγωγή παραμένει περιορισμένη λόγω των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Αϊντα. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το 77% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού δεν έχει επανέλθει σε λειτουργία, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News