Business & Finance Σάββατο 4/09/2021, 17:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Μεγάλο λάθος η πρώιμη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Τζεντιλόνι: Μεγάλο λάθος η πρώιμη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

«Μεγάλο λάθος» θα αποτελούσε η πρώιμη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Παρακολουθούμε τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, θα έπρεπε να τον παρακολουθούμε με μεγάλη ακρίβεια, αλλά χωρίς να κάνουμε γρήγορα συμπεράσματα», είχε δηλώσει στο πλαίσιο του Ambrosetti Forum στην Ιταλία τις προηγούμενες ημέρες. Ο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε ότι εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία πως η άνοδος του πληθωρισμού στο μπλοκ είναι μόνον προσωρινή.

Το ζήτημα περί σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής επανήλθε στο τραπέζι ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Από την επέλαση της πανδημίας, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε έγκαιρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και προσπάθησε να διασφαλίσει τη συνεχή ρευστότητα στην Ευρωζώνη. Η κίνηση, η οποία επέδειξε μεταβολή της νοοτροπίας σε σχέση με την αντίδραση μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, έγινε αποδεκτή από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ωστόσο, μετά την χαλάρωση των μέτρων για την καταστολή του κορωνοϊού, με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας να βαίνει καλώς και τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε ανησυχητικά επίπεδα, οι hawkish κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να ασκούν πίεση για σύσφιξη των μέτρων.

Η Ευρώπη οφείλει να αποφύγει τα λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν «επέστρεψε σε κανονικά επίπεδα υπερβολικά νωρίς, τόνισε ο Τζεντιλόνι. Φλέγον είναι το ζήτημα του πληθωρισμού στο μπλοκ, ο οποίος κατά τη μέση εκτίμηση της αγοράς θα ανέβει στο 3%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ για «κάτω αλλά κοντά στο 2%».

Γ. Στουρνάρας

«Τα επίπεδα των μισθών και το κόστος εργασίας, τα οποία καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού, δεν δείχνουν την ίδια μεταβλητότητα (με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες» επεσήμανε προ ολίγων ημερών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Υπό αυτό το πλαίσιο, θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την Ελλάδα, η διατήρηση των υποστηρικτικών μέτρων λειτουργεί ευεργετικά για την εγχώρια οικονομία, ενώ κρατάει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο. Αντίθετα, μια άμεση και αιφνίδια σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσει τριγμούς, πυροδοτώντας άνοδο των spreads και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News