Ο φορολογικός παράδεισος του Πούτιν – Τον θέλουν και οι Ιάπωνες
Οι Κουρίλες Νήσοι αποτελούν ένα νησιωτικό αρχιπέλαγος στη βορειοανατολική Ασία. Εκτείνονται σε μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων, στη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει την Ιαπωνία με τη Σιβηρία.
Τέσσερα εξ αυτών αναμένεται να καταστούν πολύ σύντομα ο νέος φορολογικός παράδεισος της Ρωσίας και του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ζώνης «μηδενικής φορολογίας».
Στόχος της Μόσχας είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία θα στηρίξουν την τοπική οικονομία. Μάλιστα, ως αντάλλαγμα, οι επενδυτές θα γλιτώσουν από την πληρωμή καθε είδους φόρου για τα επόμενα 10 χρόνια.
Τα φορολογικά κίνητρα, διαβεβαίωσε ο Πούτιν, θα αφορούν τόσους τους Ρώσους όσο και τους ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των Ιαπώνων.
Ωστόσο, η αναφορά στους Ιάπωνες μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς το Τόκιο αμφισβητεί την κυριαρχία της Ρωσίας στα εν λόγω τέσσερα νησιά, διεκδικώντας την επανένωσή τους με την υπόλοιπη ιαπωνική επικράτεια.
Τα συγκεκριμένα νησιά (Etorofu, Shikotan, Kunashiri και Habomai) προπολεμικά τελούσαν υπό τη δικαιοδοσία της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, στα τέλη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο σοβιετικός στρατός κατάφερε να τα προσαρτίσει με συνοπτικές διαδικασίες.
Παρότι Μόσχα και Τόκιο υπέγραψαν το 1951 συνθήκη ειρήνης, με την οποία η Ιαπωνία παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματα στις Κουρίλες Νήσους, μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα για τις διμερείς σχέσεις.
Εξάλλου, το νησιωτικό σύμπλεγμα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεγάλα αλιευτικά πεδία, πετρέλαιο και ορυκτά μέταλλα.
Το 1956, πάντως, η Σοβιετική Ένωση είχε δεσμευτεί να επιστρέψει μελλοντικά δύο από τα τέσσερα νησιά στην Ιαπωνία. Αλλά, μόλις πέρυσι, το Κρεμλίνο και η Δούμα υιοθέτησαν ένα αυστηρότερο ρωσικό Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει την παραχώρηση ρωσικού εδάφους.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα έθεσε οριστικό «μπλόκο» στην επιστροφή των δύο νησιών στην Ιαπωνία, κάτι το ποίο προκάλεσε την οργή του Τόκιο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News