Η ΕΚΤ, η σύνοδος κορυφής και το πεπρωμένο της Ευρώπης
Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης και των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας η εβδομάδα που έρχεται. Τα βλέμματα στρέφονται στη σύνοδο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πεπρωμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια των κυβερνήσεων και των νομισματικών αρχών, που καλούνται να λάβουν γενναίες αποφάσεις, καθοριστικές για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπλοκ και την επιστροφή στην ανάκαμψη.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεδριάζουν στις 10 Δεκεμβρίου και θα επιδιώξουν στη σύνοδο κορυφής να πείσουν Πολωνία και Ουγγαρία για την άρση του βέτο στο πακέτο διάσωσης των 1,8 τρισ. ευρώ και στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Εάν καταφέρουν να υπεκεράσουν τα εμπόδια, τότε τη σκυτάλη αναλαμβάνει η ΕΚΤ, με τα αποκαλυπτήρια των πρόσθετων μέτρων νομισματικής στήριξης.
Το 2020 ήταν η χρονιά που η Ευρώπη άρχισε να ξεπερνά τις επιφυλάξεις της μπροστά στην ιδέα της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Όμως η εικόνα μιας ενωμένης Ευρώπης μπροστά στην πανδημία υπονομεύεται από το βέτο Βουδαπέστης-Βαρσοβίας, που αντιδρούν στη ρήτρα που συνδέει το σεβασμό στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Αυτό που είχε ενθουσιάσει τους οικονομολόγους ήταν η ιδέα της δέσμευσης προς κάποιου είδους δημοσιονομική συνομοσπονδία», επισημαίνει στο Bloomberg ο Πολ Ντόνοβαν, επικεφαλής οικονομολόγος στην UBS Global Wealth Management. «Η νομισματική ένωση θα πρέπει να λειτουργήσει. Το ευρώ προς το παρόν δεν λειτουργεί ως νομισματική ένωση», προσθέτει.
Προ το παρόν, το δίχτυ προστασίας των θέσεων εργασίας στηρίζεται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης έχουν οδηγήσει τις περισσότερες οικονομίες σε διψήφιο ποσοστό ελλειμμάτων και εκτόξευση του δημοσίου χρέους.
Για την Ευρωζώνη, η UniCredit εκτιμά ότι το πρόγραμμα Next Generation EU θα συνεισφέρει σε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης από την επόμενη χρονιά και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για τα τρία επόμενα χρόνια. Για τις χώρες του Νότου το οικονομικό όφελος αναμένεται μεγαλύτερο.
Ο ρόλος της ΕΚΤ στις προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση λόγω της πανδημίας είναι να διασφαλίσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ότι οι αγορές δεν πρόκειται να τρομάξουν μπροστά στο «τσουνάμι» ομολογικών εκδόσεων που προγραμματίζονται, τόσο από κυβερνήσεις όσο και από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει κατά 500 δισ. ευρώ το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP) και να επεκτείνει τη διάρκειά του κατά 12 μήνες. Παράληλλα, προβλέπεται να επιμηκύνει την περίοδο δημοπρασιών φθηνών δανείων προς τις τράπεζες.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News