Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 15:47
S&P

Θα φέρουν τα χρέη των 200 τρισ. δολαρίων την επόμενη κρίση;

Θα φέρουν τα χρέη των 200 τρισ. δολαρίων την επόμενη κρίση;

Στα 200 τρισεκατομμύρια δολάρια ή αλλιώς στο 265% του ΑΕΠ εκτιμά η S&P Global Ratings ότι θα διαμορφωθεί φέτος το παγκόσμιο χρέος, καθώς υπολογίζεται ότι θα σημειώσει αύξηση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

«Το παγκόσμιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κινείται ανοδικά εδώ και πολλά χρόνια, η πανδημία απλά ενέτεινε την άνοδο. Αλλά έπειτα από τη φετινή εκτίναξη, περιμένουμε τα διεθνή επίπεδα του δανεισμού να μετριαστούν και να σταθεροποιηθούν προς το 2023, με τις κυβερνήσεις να περιορίζουν τα δημοσιονομικά μέτρα, τις επιχειρήσεις να εξυγιαίνουν αργά τους ισολογισμούς τους και τα νοικοκυριά να γίνονται πιο συντηρητικά», εξηγούν οι αναλυτές της S&P.

Είναι λοιπόν, μία νέα κρίση χρέους αναπόφευκτη; Σύμφωνα με τον οίκο, μία κρίση είναι απίθανη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το βασικό σενάριο της S&P μιλά για μια συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη –αν και με σκαμπανεβάσματα- με τις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες να επιστρέφουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα κάποια στιγμή ανάμεσα στα τέλη του 2021 και του 2022.

Προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η ευρεία κυκλοφορία του εμβολίου έως τα μέσα του 2021, η διατήρηση των ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών και η προσαρμογή των συμπεριφορών των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και το δανεισμό.

Δεν θα υπάρξει, λοιπόν, μία νέα κρίση χρέους, όμως η S&P περιμένει περισσότερες χρεοκοπίες και στάσεις πληρωμών. Σύμφωνα με τον οίκο, θα κινηθούν στα υψηλότερα επίπεδα  από το 2009, καθώς το κεντρικό σενάριο της S&P μιλά για αύξηση των χρεοκοπιών ανάμεσα τις επιχειρήσεις με αξιολόγηση junk στο 9% στις ΗΠΑ και στο 8% στην Ευρώπη έως το Σεπτέμβριο του 2021. Αεροπορικές, εταιρείες αναψυχής  και ο κλάδος πετρελαίου και αερίου αναμένεται να εμφανίσουν καθυστερημένη ανάκαμψη, λόγω των υψηλών χρεών.

Τι μπορεί να πάει στραβά

Εάν η ανάκαμψη σκοντάψει, η πανδημία συνεχίσει να εξαπλώνεται, η διανομή των εμβολίων συναντήσει προβλήματα, τα επιτόκια εμφανίσουν αύξηση και τα spreads διευρυνθούν, ο ρυθμός αύξησης των χρεών δεν επιβραδυνθεί φέτος ή η κατανάλωση δεν ανακάμψει όσο αναμένεται, τότε η διαχείριση του δανεισμού θα είναι πιο δύσκολη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News