Capital Economics: Τι θα γίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης
Πότε θα «ξεκολλήσουν» οι διαδικασίες και πώς θα επιδράσουν τα κεφάλαια σε ΑΕΠ και χρέη.
Την εκτίμηση ότι η διαμάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουγγαρία και την Πολωνία για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιλυθεί, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, ώστε η εκταμίευση των κεφαλαίων να αρχίσει το πρώτο εξάμηνο του 2021, εκφράζει η Capital Economics σε σημερινή ανάλυσή της.
Με δεδομένο ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία πρόκειται να ωφεληθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, η Capital Economics θεωρεί ότι κάποιος συμβιβασμός θα βρεθεί. Η Ε.Ε. έχει απειλήσει να προχωρήσει το σχέδιο χωρίς τις δύο αυτές χώρες εάν επιμείνουν στο βέτο. «Υποψιαζόμαστε ότι αυτό θα βοηθήσει να έρθει ο συμβιβασμός, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της επόμενης εβδομάδας», αναφέρεται στην ανάλυση.
Πραγματικά, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα υποκύψουμε σε βέτο. Είμαστε ξεκάθαροι προς αυτά τα κράτη-μέλη, θα προχωρήσουμε χωρίς αυτά».
Όσο για την επίδραση που θα έχουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ, η Capital Economics τονίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσα χρήματα θα αξιοποιηθούν, πόσο αποτελεσματικά θα χρησιμοποιηθούν και εάν θα διατεθούν σε projects που διαφορετικά δεν θα είχαν γίνει. Η Κομισιόν έχει υπολογίσει ότι το Ταμείο θα ανεβάσει το ΑΕΠ των χωρών που εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα και υψηλά χρέη τουλάχιστον κατά 4% το 2024 (το έτος όπου αναμένεται να φανεί περισσότερο η επίδρασή του). Η Capital Economics εκτιμά ότι η επίδραση θα είναι μικρότερη, για τρεις λόγους: Πρώτον, τα χρήματα που θα δοθούν ως επιδοτήσεις έχουν μειωθεί από τότε που έγιναν οι εκτιμήσεις αυτές. Δεύτερον, η προσδοκία ότι οι χώρες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Και τρίτον, η Κομισιόν έχει χρησιμοποιήσει αρκετά «γενναιόδωρους» πολλαπλασιαστές.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν το ΑΕΠ των πιο χρεωμένων χωρών κατά 1-3% κατά μέσο όρο έως το 2024.
Όσο για την επίδραση του σχεδίου στα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης, η Capital Economics εξηγεί ότι χώρες όπως η Ελλάδα, που θα λάβουν μεγάλες επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρειαστεί να δανειστούν λιγότερα στις αγορές και άρα θα έχουν μικρότερα χρέη από ό,τι θα είχαν διαφορετικά. Η Κομισιόν είχε υπολογίσει το Μάιο ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, το χρέος θα είναι κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά το 2024.
«Ωστόσο, τα συνολικά ποσά από επιδοτήσεις είναι μικρά, σε σύγκριση με την αύξηση του δημοσίου χρέους που θα εμφανίσουν πολλές χώρες φέτος», σημειώνει η Capital Economics. «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα δημόσια χρέη στην Ευρωζώνη μοιάζουν τώρα πιο βιώσιμα από ό,τι πριν από την πανδημία, αλλά αυτό οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και όχι στην κοινή δημοσιονομική δράση της Ε.Ε.», καταλήγει η μελέτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News