Business & Finance Πέμπτη 19/08/2021, 13:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Χείρα βοηθείας από την Deutsche Bank

Τουρκία: Χείρα βοηθείας από την Deutsche Bank

Χείρα βοηθείας προς την Τουρκία τείνει η Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με μια σειρά τουρκικών επιχειρήσεων για την χρηματοδότηση projects με κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση).

«Περιμένουμε πολλές θετικές ιστορίες από την Τουρκία στο μέτωπο του ESG» επιβεβαίωσε η Clair Coustar, επικεφαλής του τμήματος ESG της Deutsche Bank, η οποία έχει αναλάβει να «τρέξει» τις εν λόγω επαφές.

Ο τομέας του ESG είναι σχετικά καινούριος στην Ευρώπη, έχοντας ωστόσο τεράστια δυναμική, σε μια προσπάθεια των επιχειρήσεων να ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των υπόλοιπων κοινωνικών θεμάτων.

Μάλιστα, οι καλές επιδόσεις στον τομέα του ESG φαίνεται ότι συνεπάγονται με χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο ήδη παρατηρείται στις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων.

«Θα είναι πολύ σημαντικό να φέρουμε ξένους επενδυτές στην Τουρκία» σημείωσε, την ίδια ώρα, η Coustar, με τη γερμανική τράπεζα να έρχεται να «σώσει» τη γειτονική χώρα από την επενδυτική στασιμότητα των τελευταών ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η έντονη μεταβλητότητα της λίρας, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού, έχει επιφέρει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στη χώρα, με τους επενδυτές να αποφεύγουν να φέρουν τα λεφτά τους, εν μέσω του ασταθούς περιβάλλοντος. 

Ήδη, η Deutsche Bank έχει συμφωνήσει να διοχετεύσει 300 εκατ. δολάρια στην Akbank TAS, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας. Τα συγκεκριμένα χρήματα έχουν ως ρήτρα την χρηματοδότηση projects ESG. 

Πρόκειται κυρίως, για έργα, τα οποία αποσκοπούν στην άμβλυνση της έμφυλης ανισότητας, την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποφυγή χρήσης ορυκτών καυσίμων. 

«Εργαζόμαστε πάνω σε παρόμοια deal. Οι συνομιλίες είναι ενεργές» έσπευσε να προσθέσει ο επικεφαλής του τουρκικού τμήματος της Deutsche Bank. Συνολικά, εκτιμάται ότι η επενδυτική τράπεζα θα έχει χορηγήσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε τουρκικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2023. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα έχει πολύχρονη παρουσία στη γειτονική χώρα (μετράει 112 χρόνια ζωής), έχοντας καταφέρει να χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα υποδομής, όπως γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι κ.α.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News