Business & Finance Τετάρτη 18/08/2021, 12:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί φεύγει από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου η μεγαλύτερη μεταλλευτική του κόσμου

Γιατί φεύγει από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου η μεγαλύτερη μεταλλευτική του κόσμου

Έτοιμη να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο του Λονδίνου και να παραμείνει μόνο σε αυτό του Σίντνεϊ δηλώνει η BHP. Ο μεταλλευτικός κολοσσός ήταν στον δείκτη FTSE 100 με τα βαριά χαρτιά της βρετανικής χρηματιστηριακής αγοράς από το 2001, όταν η αυστραλιανή BHP συγχωνεύθηκε με τη βρετανική Billiton. Τότε είχε παράλληλα εγγραφεί και στον αυστραλιανό δείκτη S&P/ASX 200 όπου και θα παραμείνει. 

Η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης στη στρατηγική της εταιρείας. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενοποιήσουμε την επιχειρηματική δομή της BHP» είπε η Κεν Μακένζι, πρόεδρος της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας εξόρυξης στον κόσμο. Με την διαγραφή από το Λονδίνο, όπως είπε, η εταιρεία θα έχει «πιο απλή και πιο αποτελεσματική δομή και πολύ μεγαλύτερη ευελιξία» τόνισε. 

Η BHP βρίσκεται σε διαδικασία συνένωσης των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την αυστραλιανή Woodside. Με το deal αυτό δημιουργείται ένας από τους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήταν γνωστή ως BHP Billiton έως και το 2017. Τα τελευταία χρόνια δέχεται εντεινόμενες πιέσεις από τους μετόχους να απλοποιήσει τη διάρθρωσή της. 

Πηγή: BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News