HSBC: Χαμηλώνει το «ταβάνι» των εμβολιασμών – Kίνδυνος για την οικονομία
Ποια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για τις οικονομίες της Ευρώπης; Να πείσουν τους σκεπτικιστές πολίτες τους να εμβολιαστούν ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στην κανονικότητα, με πλήρες άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, όπως επισημαίνει η HSBC. Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται ή σταθεροποιούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανά την ήπειρο, οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν σαφώς χάσει τη δυναμική τους. Οι αναλυτές του οίκου προειδοποιούν μάλιστα ότι το ταβάνι για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ίσως να είναι τελικά μακριά από τα προσδοκώμενα επίπεδα.
Η Ελλάδα μένει σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα στους ρυθμούς των νέων δόσεων, αφού ο ακραίος καύσωνας και οι πυρκαγιές ήρθαν να προστεθούν στα εμπόδια. Μένει να φανεί εάν η κατάσταση αυτή θα αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως και σε εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Ώθηση θα μπορούσε να δοθεί και στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, αφού οι ανεμβολίαστοι υποχρεώνονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με τα έξοδα να βαρύνουν τους ίδιους. Πρόκειται μάλιστα για ένα μέτρο, που δεν αποκλείεται να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
«Το να πειστούν οι σκεπτικιστές να εμβολιαστούν είναι το κλειδί στο να μείνουν οι οικονομίες ανοιχτές» σημειώνει η HSBC, η οποία και παρατηρεί ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα σε Ισπανία και Βρετανία. Αυξητική τάση έχουν και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ σε τροχιά κάμψης βρίσκονται οι εμβολιασμοί.
Ο βρετανικός οίκος παραθέτει δεδομένα από τη Γερμανία, μία χώρα που θεωρεί αντιπροσωπευτική για το σύνολο της Ε.Ε. με βάση την έως τώρα εξέλιξη της πανδημίας. Όπως επισημαίνει το χάσμα στηνπ ροσφορά εμβολίων και στις δόσεις που τελικά χορηγούνται έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μάλιστα αυτή τη στιγμή περισσότερα από τα 2/3 των εμβολιασμών στην Γερμανία αφορούν τη δεύτερη δόση, δηλαδή ανθρώπους που έχουν προ καιρού αποφασίσει να εμβολιαστούν. Υπό τις συνθήκες αυτές η HSBC υπολογίζει ότι το «ταβάνι» για τους πλήρως εμβολιασθέντες θα είναι τελικά κοντά στο 60% έναντι στόχου να υπερβεί το 70%.
Όπως δε επισημαίνεται οι πολιτικοί προσπαθούν να ενισχύσουν τα κίνητρα για τον εμβολιασμό, καθιερώνοντας όχι την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, αλλά υποχρεωτικά τεστ (τα οποία και στοιχίζουν) στους ανεμβολίαστους για ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News