ΗΠΑ: Στροφή των επενδυτών από το προβληματικό εταιρικό χρέος
Η αφθονία με την οποία κυκλοφορεί το φθηνό εταιρικό χρέος στις ΗΠΑ, έχει κάνει τους επενδυτές που συνήθως αγοράζουν το χρέος των αμερικανικών εταιρειών που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, αντί να χρηματοδοτούν εταιρείες οι οποίες αποκλείονται από τις τράπεζες και δεν έχουν άλλο τρόπο να δανειστούν χρήματα, να επενδύουν σε εταιρείες έχουν προοπτικές να διασωθούν.
Οι επενδυτές οι οποίοι τοποθετούνται στο προβληματικό χρέος μιας εταιρείας προσδοκούν ότι σε μια πιθανή πτώχευση θα αποκτήσουν την κυριότητα της εταιρείας. Η οικονομική ύφεση που επέφερε η πανδημία θα μπορούσε να έχει φέρει ένα πλήθος τέτοιων ευκαιριών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, παρείχαν άπλετη ρευστότητα, μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων βοήθειας και των αγορών χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων. Τα μέτρα αυτά προσέφεραν ήρθαν να προστεθούν στα φθηνά χρήματα που ήταν ήδη διαθέσιμα χάρη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια της Fed.
Ο Ραζάι Μπαγκάρια, πρόεδρος της Wasserstein Debt Opportunities, δήλωσε ότι επί του παρόντος το προβληματικό χρέος αντιπροσωπεύει μόλις το 0,9% των αμερικανικών ομολόγων υψηλής απόδοσης, προσθέτοντας ότι υπήρχαν πολύ λίγες ευκαιρίες στον τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου αξιολόγησης Fitch, το επιτόκιο αθέτησης 12 μηνών των αμερικανικών δανείων με μόχλευση μειώθηκε στο 1,4% στα τέλη Ιουλίου, το χαμηλότερο επίπεδο σε 25 μήνες και αναμένει ότι το προεπιλεγμένο ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 1,5% στο τέλος αυτού του έτους.
«Οι παλιές μέρες του “ταλαιπωρημένου” χρέους όπου αγοράζες κάτι στα 60 ή ή 70 σεντς για ένα δολάριο, το έπαιρνες πίσω μέσω αναδιάρθρωσης, έβαζες περισσότερα χρήματα και πουλούσες για δύο έως τρεις φορές περισσότερο, δεν υπάρχουν», υπογραμμίζει ο Μαρκ Τζένκινγκς, επικεφαλής πιστώσεων στον όμιλο Carlyle.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έχουν καταφύγει στην παροχή χρηματοδότησης για τη διάσωση των εταιρειών σε κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως τα ακίνητα, οι αεροπορικές εταιρείες και η διοργάνωση εκδηλώσεων. Επίσης, παρέχουν πίστωση σε εταιρείες που θέλουν να ενισχύσουν τα ταμεία τους εν όψει της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών.
Τα αμερικανικά funds με προβληματικό χρέος συγκέντρωσαν 12,4 δισ. δολάρια τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, μειωμένα κατά 60% από τα 31,1 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα funds που στοχεύουν σε άμεσες επενδύσεις μέσω δανεισμού συγκέντρωσαν 28 δισ. δολάρια, από τα 27 δισ. δολάρια, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον πάροχο οικονομικών δεδομένων, Preqin.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News