Το νέο κίνημα FIRE: Σύνταξη στα 30 και ταξίδια
Πώς θα σας φαινόταν να μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε από τα 30 – 35 και να μην χρειαστεί να δουλέψετε 09:00 = 17:00 ποτέ ξανά; Για τους περισσότερους ανθρώπους ακούγεται σαν σενάριο φαντασίας. Όταν έχεις να μεγαλώσεις παιδιά, να πληρώσεις το ενοίκιο ή το στεγαστικό δάνειο, την ασφάλεια του αυτοκινήτου, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ είναι αυτό δυνατόν; Γίνεται να καλύψεις τις ανάγκες τους εάν δεν είσαι γόνος πλούσιας οικογένειας ή δεν έχεις δεχθεί μία αναπάντεχη κληρονομιά;
Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που έκαναν το σενάριο πραγματικότητα. Ανήκουν στο κίνημα των millennial F.I.R.E και έχουν πάρει σύνταξη έχοντας εργαστεί και κάνοντας οικονομίες για μόλις μία δεκαετία ουσιαστικά από τη στιγμή που μπήκαν στην αγορά εργασίας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Κρίστιν Σεν και Μπράις Λιουνγκ, συγγραφέων του Millennial Revolution. Το 2015 ήταν ακόμη 30αρηδες όταν παράτησαν τις δουλειές τους ως μηχανικοί υπολογιστών. Από τότε και έως ότου ξέσπασε η πανδημία ζούσαν νομαδικά σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Μαλαισία και η Ουγγαρία. Ταξιδεύουν αναζητώντας προσφορές για εισιτήρια και οικονομικές λύσεις διαμονής. Δεν τους αρέσει να ξοδεύουν χρήματα σε ακριβά ρούχα, παπούτσια και οτιδήποτε σχετίζεται με την επίδειξη πλούτου και την υπερκατανάλωση.
Το ζευγάρι είχε ανακαλύψει το F.I.R.E το 2012 από διάφορα blog στο ίντερνετ. Εκείνη τη χρονιά σκέφτονταν να αγοράσουν ένα σπίτι. Είχαν καταφέρει να βάλουν στην άκρη 500.000 δολάρια μέσα από σκληρή δουλειά και ζώντας μία πολύ λιτή ζωή. Αποφάσισαν τελικά ότι το να διαθέσουν όλες τις οικονομίες τους για ένα ακίνητο και να συνεχίσουν να δουλεύουν αδιάκοπα δεν ήταν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Επέλεξαν να εργαστούν για τρία χρόνια ακόμη και και να επενδύσουν τις οικονομίες τους, ώστε να μπορούν να ζουν από τις επενδύσεις αυτές. «Ήταν ένα μήνυμα αφύπνισης. Καταλάβαμε ότι δεν χρειάζεται να ακολουθούμε τους κανόνες του παρελθόντος, αλλά μπορούσαμε να φτιάξουμε νέους» λέει η Σεν στο CNBC.
Το 2018 είχαν συγκεντρώσει οικονομίες 1 εκατ. δολαρίων (σε μετρητά και επενδύσεις). Το αθροιστικό ετήσιο εισόδημά τους ήταν 150.000 δολάρια και ξόδευαν μόνο το 30%. Το παράδειγμά τους δείχνει πάντως ότι για να έχεις την «πολυτέλεια» να ενταχθείς στο κίνημα FIRE θα πρέπει πρώτα να έχεις εξασφαλίσει μία εργασία με αρκετά καλές αποδοχές και να αποφεύγεις την όποια σπατάλη.
Το ίδιο ίσχυε και για τον Πίτερ Άντενει εκ των πρωτοπόρων του κινήματος. 0 46χρονος ήταν μηχανικός λογισμικού και είναι ήδη εδώ και 16 χρόνια συνταξιούχος. «Σύνταξη σημαίνει με βάση τον νέο ορισμό ότι έχεις μία επιλογή για μία άλλη ζωή…Δεν έχει να κάνει με παραίτηση από τη ζωή, αλλά με την ελευθερία να επιλέξεις να μην εξαρτάσαι για τα χρήματα από τη δουλειά» εξηγεί στο BBC ο Άντενει που έχει επίσης ταξιδέψει πολύ ανά τον κόσμο.
Οι οπαδοί του κινήματος F.I.R.E. δεν παίζουν με τη φωτιά. Αντιθέτως θέλουν να περάσουν και μία ευρύτερη φιλοσοφία για τρόπο ζωής που θα προστατεύσει τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Λένε όχι στην υπερκατανάλωση, η οποία οδηγεί σε εξάντληση των πόρων, άνοδο της θερμοκρασίας και καταστροφικά φαινόμενα.