Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 11:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο Σι κήρυξε «πόλεμο» στους δισεκατομμυριούχους και «έκαψε» 1,5 τρισ. δολάρια

Γιατί ο Σι κήρυξε «πόλεμο» στους δισεκατομμυριούχους και «έκαψε» 1,5 τρισ. δολάρια

Σε τροχιά για εκ θεμελίων αναδιάρθρωση των αναπτυξιακών της σχεδίων βρίσκεται το κινεζικό κράτος, θέτοντας στο επίκεντρο την προάσπιση της εθνικής κυβερνοασφάλειας, την μείωση των ανισοτήτων και τη διασφάλιση της κοινωνικής σταθερότητας. Προκειμένου να επιτύχει τους εν λόγω στόχους, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινγπίνγκ έχει προκαλέσει κραδασμούς στα ασιατικά χρματιστήρια, χτυπώντας τους δισεκατομμυριούχους που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς και τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι καταλαμβάνουν – πλέον ξεκάθαρα – χαμηλή θέση στη λίστα προτεραιοτήτων του κινεζικού κράτους.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί βέβαια η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, βάσει της οποίας όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία μετά το σχολείο οφείλουν να λειτουργούν εφεξής ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Η ανακοίνωση οδήγησε σε ένα ράλι ρευστοποιήσεων, κυριολεκτικά διαγράφοντας έως και 1,5 τρισ. δολάρια από τα κινεζικά χρηματιστήρια και προκαλώντας τεράστιες ζημίες σε ηχηρά ονόματα του επενδυτικού κόσμου. Ουσιαστικά, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όχι μόνον δεν θα μπορούν να αποκομίζουν κέρδη, αλλά χάνουν και τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια μέσω εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο ή από ξένους επενδυτές. Η ιδιωτική εκπαίδευση «έχει καταληφθεί από το κεφάλαιο» δήλωσε ο Τζινπίνγκ, δικαιολογώντας τις ρυθμίσεις στην παιδεία. Αμέσως προηγουμένως, το κινεζικό κράτος είχε επιβάλει αντιστοίχως στενά ρυθμιστικά πλαίσια στις τεχνολογικές εταιρείες, με απώτερο σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και την προστασία της πρόσβασής τους στο Διαδίκτυο.

Όση αναστάτωση και αν έχουν προκαλέσει στις ασιατικές αγορές οι αποφάσεις του κινεζικού κράτους, στην περίπτωση που το φιλόδοξο σχέδιο αποδώσει καρπούς θα ευνοηθούν παραγκωνισμένες κοινωνικές ομάδες. Μεταξύ αυτών η μεσαία τάξη στην Κίνα, η οποία τείνει να βρεθεί υπό εξαφάνιση, οι οικονομικά πιεσμένοι γονείς, καθώς και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση. Παρόλα αυτά, οι αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή βάζουν σε δεύτερη προτεραιότητα εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Για παράδειγμα, τεράστιο ηταν το κόστος των μεταρρυθμίσεων για τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Alibaba, ο οποίος επρόκειτο να ξεπεράσει την δημόσια προσφορά της πετρελαϊκής αυτοκρατορίας Aramco της Σαουδικής Αραβίας. Η Alibaba βρέθηκε σε αδιέξοδο όταν η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Κίνας ανακοίνωσε πως οι τεχνολογικές εταιρείες με περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες θα πρέπει να περνούν από διαδικασία αξιολόγησης προτού προβούν σε δημόσια προσφορά εκτός των συνόρων της έδρας τους. Λίγο πριν την επιβολή των εν λόγω ρυθμίσεων η κινεζική εταιρεία ταξί Didi, αντίστοιχη της Uber, είχε προχωρήσει σε δημόσια προσφορά σε αμερικανικό χρηματιστήριο. Στη συνέχεια όμως αφαιρέθηκε από τα app stores της χώρας με αποτέλεσμα την τεράστια μείωση της αξίας της μετοχής της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αλλαγές τίθενται σε εφαρμογή εν όψει των ενδοκομματικών εκλογών του ερχόμενου έτους, όποτε και αναμένεται πως ο Τζινπίνγκ θα παραμείνει πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. Παρατηρείται παράλληλα και μία τεράστια διαφορά μεταξύ των πολιτικών της Κίνας και των στρατγικών στις δυτικές κοινωνίες: η οικονομία μπορεί να ανθίσει εκ των έσω, ακόμη και σε βάρος του ξένου κεφαλαίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News