ΔΝΤ: Αβέβαιη η ανάκαμψη, με τον ιό στα «πόδια» μας
Χωρισμένη σε δύο μπλοκ η παγκόσμια οικονομία - Αυτοί που έχουν και αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια
Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με 6% το 2021 και 4,9% το 2020, προβλέπει η έκθεση World Economic Outlook (update) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διατηρεί μεν αμετάβλητη την εκτίμηση από τον Απρίλιο, αλλά εντοπίζει αυξανόμενα ρήγματα στη διαδικασία της ανάκαμψης.
Όπως αναφέρει το Ταμείο στην έκθεσή του, η πρόσβαση στα εμβόλια έχει κατασθεί ως η γραμμή, η οποία διαχωρίζει την παγκόσμια οικονομία σε δύο μπλοκ: σε εκείνους οι οποίοι μπορούν να προσδοκούν σε περισσότερο ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας αργότερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους (σχεδόν όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες) και σε εκείνους οι οποίοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. κρούσματα και θανάτους. Εντούτοις όμως προειδοποιεί το ΔΝΤ όσο ο κορωνοϊός θα εξακολουθεί να μαίνεται, η ανάκαμψη δεν θα είναι εξασφαλισμένη ακόμη και στις χώρες όπου ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων επί του παρόντος βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.
Για αυτή την ανομοιόμορφη ανάκαμψη η οποία έρχεται μετά από μια άνευ προηγούμενου ύφεση, αρκετοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν, όπως η επιτάχυνση της ζήτησης την ώρα όμως που παρατηρούνται τόσο ελλείψεις στα προϊόντα και στις πρώτες ύλες όσο και προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση των τιμών σε βασικά εμπορεύματα, η ευρείας κλίμακας δημοσιονομική στήριξη και η προσαρμοστική νομισματική πολιτική και οι εξοικονομήσεις των νοικοκυριών οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν, όταν οι οικονομίες θα ανοίξουν περαιτέρω.
Όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ, εν μέσω φόβων ότι αυτές οι μεταβατικές πιέσεις θα γίνουν πιο επίμονες, ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να προκαλέσει ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό (οι οποίες προς το παρόν φαίνεται να παραμένουν κοντά στους στόχους των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες οικονομίες). Η έκθεση τονίζει ότι οι σαφείς θέσεις των κεντρικών τραπεζών και η ερμηνεία τους ως προς τον πληθωρισμό και οι προοπτικές της νομισματικής πολιτικής τους θα συνεχίσουν επηρεάζουν τη διαμόρφωση αυτών των προσδοκιών.
Αναφορικά με την απασχόληση το ΔΝΤ αναφέρει ότι αυξήθηκε από τα χαμηλά επίπεδα του β΄ και του γ΄ τριμήνου του 2020, ωστόσο γενικότερα παραμένει χαμηλότερα από τα προ πανδημίας ποσοστά.
Κλείνοντας η έκθεση καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: η παγκόσμια ανάκαμψη δεν είναι εξασφαλισμένη έως ότου η πανδημία καταπολεμηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News