Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 20:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Επιπλέον ενίσχυση 650 δισ. δολαρίων προς οικονομικά ασθενέστερα κράτη

ΔΝΤ: Επιπλέον ενίσχυση 650 δισ. δολαρίων προς οικονομικά ασθενέστερα κράτη

Κατά 650 δισ. δολάρια θα ενισχύσει τη στήριξη προς τα οικονομικώς αδύναμα έθνη το ΔΝΤ, προσβλέποντας στην καλύτερη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Η απόφαση ελήφθη σήμερα από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η στήριξη αυτή θα λειτουργήσει για τον κόσμο ως «ένεση στο χέρι».

Στόχος του Ταμείου είναι να συμβάλει στη μείωση της παγκόσμιας ανισότητας, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε εμβόλια, ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγίας και βοηθώντας στην αποπληρωμή των χρεών των οικονομικά ασθενέστερων κρατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση στήριξης τέτοιου είδους που έχει ποτέ συμφωνηθεί από το ΔΝΤ, το οποίο μετρά ιστορία 190 ετών. Μάλιστα, τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα που είχε συμφωνήσει το Ταμείο μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ανέρχονταν στο πολύ χαμηλότερο ποσό των 250 δισ. δολαρίων.

Η ενίσχυση της οικονομικής στήριξης σημειώνεται σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό και οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται σε περισσότερα μέρη του κόσμου. Παράλληλα, η υγειονομική κρίση στέρεψε σε πολλές περιπτώσεις τα ταμεία των οικονομικά ασθενέστερων κρατών. Το ΔΝΤ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εάν επισπευθεί η πρόσβαση των ομάδων υψηλού κινδύνου στους εμβολιασμούς, τότε θα σωθούν κατά προσέγγιση περίπου 500.000 ζωές στους επόμενους έξι μήνες.

Ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση του ΔΝΤ βρισκόταν σε εξέλιξη και η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της G20, οι οποίοι δήλωσαν ότι η πρόσβαση στα εμβόλια θα αποτελέσει κεντρικό θέμα των συζητήσεών τους. Ωστόσο, αξιωματούχοι από αναδυόμενες οικονομίες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίσουν τη δίκαιη κατανομή των εμβολίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News