Σενάριο για Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς Ουγγαρία και Πολωνία
Τρόπο υπέρβασης των σκοπέλων στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την επιτάχυνση της ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζητάει η Κομισιόν.
Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, οι Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός εν είδει Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς τη συμμετοχή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες έχουν μπλοκάρει με βέτο τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.
Η διαμάχη, άλλωστε, με τις δύο κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, έχει προσλάβει «άγρια» χαρακτηριστικά, με τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη να απειλούν με εκτροχιασμό το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό πακέτο της Ε.Ε.
Αιτία της σύγκρουσης είναι η τροπολογία, η οποία συνδέει την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων με την υποχρέωση τήρησης και σεβασμού του κράτους δικαίου, το οποίο οι δύο ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι παραβιάζουν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, με τις Πολωνία και Ουγγαρία να επιμένουν στις πάγιες θέσεις τους, ζητώντας την αποσύνδεση των εκταμίευσεων από το κράτος δικαίου.
Το κακό σενάριο
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, από την πλευρά τους, ευελπιστούν ότι μπορούν να μεταπείσουν τις δύο χώρες. Ωστόσο, αν δεν τα καταφέρουν, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος αδυναμίας ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του επόμενου έτους.
Άλλωστε, από την ίδρυση του Ταμείου έως τις πρώτες εκταμιεύσεις απαιτείται ένα ικανό χρονικό διάστημα, προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά απαραίτητων διεργασιών, όπως η άντληση των χρημάτων από τις αγορές, η έγκριση από τα τοπικά κοινοβούλια κ.α.
Για να αποφευχθεί ένας τέτοιος κίνδυνος, οι Βρυξέλλες, όπως παραδέχεται ανώνυμη πηγή, εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ταμείου, το οποίο «θα αντικατοπτρίζει τη λειτουργία του κανονικού πακέτου βοήθειας, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί».
Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα εν είδει Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα προσομοιάζει τα χαρακτηριστικά, τους όρους και τα μεγέθη της υπάρχουσας συμφωνίας, με μοναδική διαφορά ότι απ’ αυτό θα αποκλείονται η Πολωνία και η Ουγγαρία. «Είμαστε βέβαιοι ότι μια τέτοια λύση μπορεί να εξευρεθεί και να τεθεί σε ισχύ πολύ γρήγορα σχολίασε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News