ING για lockdowns: Τα χειρότερα πέρασαν
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη «έπιασε πάτο», όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Google για την κινητικότητα, διαπιστώνει σε σημερινή της ανάλυση η ING. Όμως, με τα νέα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν ακόμα να άρουν τα περιοριστικά μέτρα. Και αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ζημιά από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μπορεί να αυξηθεί.
Η ING χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα λιγότερο περιοριστικά μέτρα που έλαβαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε σχέση με το πρώτο lockdown κατάφεραν να φέρουν αποτελέσματα, αποκλιμακώνοντας τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων. Όμως, τονίζει πως η πρόοδος που έχει γίνει στις περισσότερες χώρες δεν είναι αρκετή για να υπάρξει μια σημαντική άρση των μέτρων το Δεκέμβριο. Καθώς κάποιοι από τους περιορισμούς επεκτείνονται και τον Ιανουάριο –όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στη Γαλλία- η ζημιά για τις οικονομίες αναμένεται να αυξηθεί.
«Η απόφαση πολλών χωρών να επιτρέψουν την κάποια χαλάρωση των περιορισμών για την περίοδο των εορτών δεν είναι μόνο μία εύθραυστη άσκηση ισορροπίας, αλλά φέρνει και τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος κρουσμάτων και κατ΄ επέκταση lockdowns τον Ιανουάριο», εξηγούν οι αναλυτές της ING. «Η αμερικανική εμπειρία με τις διακοπές των Ευχαριστιών θα δείξει τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από τις επερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων».
Πόσο μείωσαν την κίνηση τα lockdowns
Τα lockdowns που εφαρμόστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τα τέλη του Οκτωβρίου ή τις αρχές του Νοεμβρίου αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα στα στοιχεία της Google για την κινητικότητα. Ο δείκτης κινητικότητας της ING υποχώρησε κατά 20% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, με τις περισσότερες χώρες να εμφανίζουν μείωση. «Τα καλά νέα είναι ότι η πτώση στην οικονομική δραστηριότητα έπιασε πάτο έως τα μέσα του Νοεμβρίου. Έκτοτε, οι περισσότερες χώρες είδαν μικρή βελτίωση στα στοιχεία της κινητικότητάς τους», σημειώνει ο οίκος.
Και την ίδια στιγμή, η μείωση της κινητικότητας σε αυτό το δεύτερο lockdown ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι μικρότερη από ό,τι ήταν το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η εκτίμηση της ING μιλά για πτώση 2,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.
Όσο περισσότερο διαρκούν τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη η οικονομική ζημιά
Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων μέτρων αυτή τη στιγμή, όμως η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων είναι μία ξεκάθαρη πιθανότητα, και σε αυτή την περίπτωση, θα επεκταθεί και η ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό θα έχει επιπτώσεις σε ανεργία, εισοδήματα και χρεοκοπίες, κάτι που σημαίνει ότι η ανάκαμψη θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Καθώς οι ελπίδες όλων εναποτίθενται στα εμβόλια, η ING υπολογίζει ότι το σκεύασμα της Pfizer θα εγκριθεί στην Ευρώπη μόνο στα τέλη του έτους και εκείνο της Moderna στα μέσα του Ιανουαρίου. Επομένως, η επέκταση των περιοριστικών μέτρων τον Ιανουάριο είναι πιθανή.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News