Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, εντός του στόχου της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ από το 2003 έχει κατεβάσει χαμηλότερα τον πήχυ για τον πληθωρισμό
«Κατέβασε ταχύτητα» ελαφρώς ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη, σε έναν μήνα που αν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις θα έχει εναρμονισθεί με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ειδικότερα όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο έτρεξαν με ρυθμό 1,9%, από 2% τον Μάιο, ρυθμός σύμφωνος τόσο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters, όσο και με τον μακροχρόνιο στόχο της ΕΚΤ, για πληθωρισμό πλησίον αλλά ελαφρώς χαμηλότερα του 2%.
Αν βγουν αληθινές οι προβλέψεις της ΕΚΤ, η επιβράδυνση αυτή του πληθωρισμού θα είναι πρόσκαιρη, καθώς αναμένει ειδικότερα κατά την περίοδο του φθινοπώρου να επιταχυνθεί ξανά.
Ωστόσο οι ιθύνοντες την κεντρική τράπεζα των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ δεν ανησυχούν, καθώς θεωρούν ότι η ενεργοποίηση αυτή του πληθωρισμού δεν θα είναι μόνιμη, εφόσον οφείλεται σε παράγοντες των οποίων η μορφή είναι προσωρινή, όπως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η αύξηση στη φορολογία στη Γερμανία (τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης) και η ισχυρή ανάκαμψη που παρουσιάζουν ορισμένοι κλάδοι μετά την πανδημία.
Αυτοί οι προσωρινοί παράγοντες -σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ- ενδεχομένως να φθάσουν τις τιμές καταναλωτή στο 2,5% στα τέλη του τρέχοντος έτους, υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ από το 2003 έχει κατεβάσει χαμηλότερα τον πήχυ για τον πληθωρισμό, ο οποίος για μια δεκαετία και παρά τις επίμονες προσπάθειές της, κινούταν με χαμηλότερους από τους προσδοκούμενους στόχους.
Εντούτοις, η ΕΚΤ είναι σαφής αναφορικά με την τωρινή ενεργοποίησή του, καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει αυτή η άνοδός του δεν απαιτεί κάποια πολιτική από μεριά της κι έτσι δεν αναμένεται κάποια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της μεσοπρόθεσμα, ούτε αύξηση των επιτοκίων από τα μηδενικά επίπεδα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα, «καμουφλάρουν» τις αδύναμες υποκείμενες τάσεις και τον πληθωρισμό αναφορικά με τις υπηρεσίες και τα διαρκή αγαθά (δύο μετρήσεις που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους κεντρικούς τραπεζίτες).
Προς επίρρωση της άποψης αυτής, ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφιμών και του κόστους της ενέργειας παρέμεινε σταθερός τον Ιούνιο, με ποσοστό 0,9%, ενώ μια ακόμη μικρότερη μέτρηση η οποία εξαιρεί και τις τιμές των προϊόντων ακλοόλ και καπνού, υποχώρησε κατά 0,9%, από 1% τον Μάιο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News