Η «καυτή» ζώνη της Μεσογείου – Γιατί αγοράζουν κατοικίες στη Νότια Ευρώπη
Με τα εισοδήματα να έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους «σωθεί» από τα τεράστια κρατικά πακέτα στήριξης και με τις μειωμένες δαπάνες λόγω των lockdowns στην εποχή του κορωνοϊού, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στον Ευρωπαϊκό Νότο βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα πολλών δεκαετιών, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ζήτηση για ακίνητα.
Σε Ελλάδα και Ιταλία, η αναλογία του πληθυσμού που δηλώνει ότι τώρα είναι μία καλή περίοδος για μεγάλη αγορά, όπως αυτή ενός σπιτιού, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Επίσης, σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, τα επιτόκια για στεγαστικό δάνεια ουδέποτε ήταν τόσο χαμηλά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Τον Απρίλιο, τα στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια σε Ιταλία και Πορτογαλία ήταν αυξημένα 3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.
Οι τιμές ακινήτων αυξάνονται συνεχώς: από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στην Πορτογαλία άγγιξε το 8,6%, σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ 30ετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Στην Ιταλια, οι τιμές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια δεκαετίας, ενώ και σε Ελλάδα και Ισπανία συνεχίστηκε η αύξηση των τιμών, παρότι σε χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Επίσης, στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δημιουργούν ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών στην αγορά.
Στην αύξηση της ζήτησης έχουν συμβάλει σημαντικά και τα φορολογικά κίνητρα. Στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 7% από μία κλίμακα 8% έως 10%, καθώς και τέλους χαρτοσήμου στις νέες κατασκευές στο 1,5% έως 1,2% τον Απρίλιο συνέβαλε στην τόνωση των πωλήσεων. Στην Ελλάδα, η καταβολή ΦΠΑ 24% στις νέες oικοδομές ανεστάλη έως τα τέλη του 2022, με μόνο φόρο μεταβίβασης 3% και μέση μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ.
Ο οικονομολόγος της Oxford Economics, Ρικάρντο Αμάρο, αναμένει ότι οι τιμές στέγης θα παραμείνουν υψηλές στον ευρωπαϊκό Νότο χάρη στα κρατικά μέτρα στήριξης. «Η κρίση στην αγορά εργασίας επικεντρώνεται σε πληθυσμιακές μονάδες που δεν είναι τόσο ενεργές στην αγορά κατοικίας, όπως νέοι και χαμηλόμισθοι», αναφέρει.
Επιπλέον, η προοπτική μονιμοποίησης του μοντέλου της εργασίας εξ αποστάσεως, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες την εβδομάδα, έχει δώσει νέα πνοή στην αγορά της εξοχικής κατοικίας, με πολλούς ενδιαφερόμενους να αναζητούν παλαιές κατοικίες τις οποίες θα μπορούσαν να επισκευάσουν.
Περίπου τα δύο-τρίτα των κτηματομεσιτών στην Ιταλία περιμένουν αύξηση των πωλήσεων παλαιών κατοικιών στη διάρκεια του 2021 συγκριτικά με τα προ της πανδημίας επίπεδα, ειδικά στον φτωχότερο νότο, σύμφωνα με την ιταλική ένωση κτηματομεσιτών FIMAA. O Aντρέα Ολίβα, επικεφαλής έρευνας της FIMAA, εξηγεί ότι η τάση αυτή αντανακλά την επιθυμία πολλών αγοραστών να αποκτήσουν μία ακόμη κατοικία όπου θα μπορούν να μεταβούν ανά πάσα στιγμή καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, χάρη στην αυξημένη χρήση της τηλεργασίας.
Κάποιες κοινότητες στη Νότια Ιταλία όπου απειλούνται με ερήμωση εξαιτίας της μείωσης και της γήρανσης του πληθυσμού, όπως στο Πίτσο, οι κατοικίες πωλούνται στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ σε μία προσπάθεια αναζωογόνησης ολόκληρων περιοχών. Κτηματομεσίτες της περιοχής κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων κατοικιών στη διάρκεια των τελευταίων 10ετών.
Η τάση αυτή είναι αισθητή και σε άλλες περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου, σε πολλές εκ των οποίων ο πληθυσμός έχει μειωθεί έως και 10% την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Από την τάση αυτή δεν υστερούν ούτε οι πιο ακριβές αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Για παράδειγμα, στο τελευταίο 12μηνο έως τον Φεβρουάριο του 2021, σημειώθηκαν 65.799 πωλήσεις κατοικιών στην περιοχή Cote d’Azur συγκριτικά με τις 64.949 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με το Γενικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.
Η Knight Frank Research αναφέρει ότι η τιμή κατοικιών στην περιοχή αυξήθηκε ελαφρώς το διάστημα από το πρώτο τρίμηνο του 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2021, από τα 6.050 ευρώ το τετρ. μέτρο στα 6.200 ευρώ. Αυξημένες φέτος κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είναι και οι πωλήσεις στη Μαρμπελα της Ισπανίας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News