Η ληστεία του Λαζάρου: Πώς οι «πολεμιστές» του Κιμ φέρνουν χρήμα στα ταμεία
Το 2016 χάκερς εκπαιδευμένοι από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας σχεδίασαν ληστεία 1 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές. Έφτασαν πολύ κοντά στην επιτυχία, αλλά πρόλαβαν να τους σταματήσουν στα 88 εκατ. δολάρια. Πώς όμως μία από τις πιο φτωχές και απομονωμένες χώρες στον κόσμο εκπαίδευσε μία ελίτα ομάδα κυβερνοληστών;
Όλα άρχισαν με ένα πρόβλημα στον εκτυπωτή. Όταν αυτό εμφανίστηκε, το προσωπικό στην Τράπεζα του Μπαγκλαντές, πίστευε ότι ήταν απλά ακόμη ένας μικρός πονοκέφαλος, που θα έλυναν οι τεχνικοί. Αλλά δεν ήταν ο όποιος εκτυπωτής, ούτε η όποια τράπεζα. Ήταν η κεντρική τράπεζα που επιβλέπει τα συναλλαγματικά αποθέματα μίας χώρας, στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην φτώχεια.
Και ο εκτυπωτής διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο. Ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα δωμάτιο υψηλής ασφαλείας στον 10ο όροφο των κεντρικών γραφείων. Τύπωνε αρχεία συναλλαγών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που μεταφέρονταν εντός και εκτός της τράπεζας.
Το προσωπικό αντιλήφθηκε ότι δεν λειτουργεί στις 5 Φεβρουαρίου 2016, στις 08:45 ώρα το πρωί. «Πιστεύαμε ότι είναι ένα κοινό πρόβλημα. Είχε ξανασυμβεί» θα δήλωνε ο αναπληρωτής διευθυντής Ζουμπάρι μπιν Χούντα αργότερα στην αστυνομία. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε ήταν το πρώτο «σύμπτωμα» της επίθεσης των χάκερς. Η κυβερνο-συμμορία χρησιμοποιούσε ψεύτικους τραπεζικούς λογαριασμούς, φιλανθρωπίες, καζίνο και ένα ευρύ δίκτυο συνεργών. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ψηφιακά τους αποτυπώματα οδηγούσαν όλα προς μία κατεύθυνση: το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με το FBI, που συνέδραμε στις έρευνες, η επίθεση αυτή ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής προετοιμασίας πολλών ετών από μία σκιώδη ομάδα χάκερς και άλλων εγκληματιών, που δρούσαν ανά την Ασία, στηρίζοντας τη Βόρεια Κορέα. Στον κυβερνοχώρο είναι γνωστοί ως «Η ομάδα Λάζαρος», καθώς στόχος τους είναι να «αναστήσουν» την βορεοκορεατική οικονομά. Ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την ομάδα.
Ωστόσο το FBI έχει περιγράψει το προφίλ ενός βασικού υπόπτου. Πρόκειται για τον Πακ Τζιν- χιοκ, προγραμματιστή υπολογιστών που αποφοίτησε από κορυφαίο πανεπιστήμιο και εργάστηκε στα γραφεία της νιοτιοκορεατικής εταιρείας Chosun Expo στην Κίνα, δημιουργώντας προγράμματα για online παιχνίδια και τζόγο. Όσο ήταν στην Κίνα δημιούργησε ένα ψεύτικο CV και προφίλ στα social media για να χτίσει ένα δίκτυο επαφών. Από το 2002 έως και το 2013 τα ψηφιακά του αποτυπώματα οδηγούν όλα στην Κίνα, αλλά το 2014 φαίνεται να δρα από την Πιονγκγιανγκ.
Τον Ιούνιο του 2018 οι αμερικανικές αρχές άσκησαν δίωξη στον Παρκ για συνωμοσία με στόχο την απάτη. Αντιμετωπίζει έως και 20 έτη φυλάκισης, έαν τελικά καταδικαστεί. Αλλά ο Παρκ, αν αυτό είναι το πραγματικό του όνομα, δεν έγινε κυβερνοεγκληματίας εν μία νυκτί. Είναι ένας από τους χιλιάδες Βορειοκορεάτες που προετοιμάζονται από την ηλικία των 12 ετών ως κυβερνο- πολεμιστές. Πρόκειται για παιδιά από όλη τη χώρα με ταλέντο στα μαθηματικά, που στέλνονται στην πρωτεύουσα για εντατικά μαθήματα προγραμματισμού και χάκινγκ.
Τα βράδια η Βόρεια Κορέα φαίνεται από το διάστημα σαν μία «μαύρη τρύπα», λόγω της έλλειψης ηλεκτρισμού στη χώρα- σε πλήρη αντίθεση με τη Νότια Κορέα που φωτίζεται διαρκώς. Είναι μεταξύ των 12 πιο φτωχών χωρών στον κόσμο με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να υπολογίζεται σε μόλις 1.700 δολάρια- μικρότερο δηλαδή από του Αφγανιστάν ή της Σιέρα Λεόνε. Κι όμως έχει πετύχει να έχει στη διάθεσή της ορισμένους από τους πιο ισχυρούς χάκερς στον κόσμο, καθώς όπως φαίνεται ο Κιμ πιστεύει ότι οι κυβερνο-επιθέσεις είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του.
Οι ικανότητες της Πιονγκγιανγκ στον κυβερνοπόλεμο έγιναν αισθητές το 2014, όταν κατηγορήθηκε ότι χάκαρε τη Sony Pictures Entertainment ως αντίποινα για το σατιρικό φιλμ «The Interview», που διακωμωδούσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν στο διαδίκτυο πολλές ταινίες, που δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμη, όπως και πλήθος εμπιστευτικών εγγράφων. Έκτοτε η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορηθεί για μία σειρά τρανταχτών κυβερνοεπιθέσεων, μεταξύ των οποίων το WannaCry, η παγκόσμια επίθεση για λύτρα, που επηρέασε περισσότερους από 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες.
Στην Ετήσια Έκθεση Αποτίμησης Κινδύνων του 2021 η Ουάσιγκτον προειδοποιεί πως η Πιονγκιανγκ «πιθανότατα έχει στην κατοχή της τεχνογνωσία για την πρόκληση προσωρινής ζημιάς σε ζωτικής σημασίας δίκτυα υποδομών ανά τις ΗΠΑ». Το κυβερνοπρόγραμμα της Βόρειας Κορέας «συνιστά μία αυξανόμενη απειλή κατασκοπείας, κλοπής και επιθέσεων» ανέφερε η έκθεση. Σε αυτήν επισημαίνει ότι το καθεστώς του Κιμ έχει πιθανότατα κλέψει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, πιθανότατα για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News