Γαλλία: «Όχι» στην πρόταση για λεφτά της ΕΚΤ με «ελικόπτερο»
Τα χρήματα με ελικόπτερο, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ και θα ήταν περίπλοκο να γίνει πράξη
Αρνητική στην πρόταση για άμεσες μεταφορές μετρητών προς τα νοικοκυριά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να τονώσει τον πληθωρισμό εμφανίζεται η Γαλλία, όπως έκανε γνωστό διά στόματος του κεντρικού τραπεζίτη της, σήμερα Τετάρτη.
Νωρίτερα σήμερα το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης της Γαλλίας, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, με έκθεσή του υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πληρωμές με «ελικόπτερο», ως τελευταία λύση για την τόνωση του πληθωρισμού, ο οποίος για χρόνια κινείται χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ.
Για την ΕΚΤ μακροχρόνιος στόχος αποτελεί ο πληθωρισμός να κινείται πλησίον αλλά ελάχιστα υπό του 2%, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι αξιωματούχοι της έχουν δηλώσει ότι δεν θα είχαν πρόβλημα να κινηθεί για κάποιο διάστημα υψηλότερα του στόχου αυτού, καθώς θεωρούν ότι η αντίδραση αυτή των τιμών καταναλωτή θα είναι παροδική και όχι μόνιμη.
«Τα χρήματα με ελικόπτερο, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ και θα ήταν περίπλοκο να γίνει πράξη, δεν μας φαίνεται καλή ιδέα», υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε βουλευτές.
Όπως υποστήριξε δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ, διότι τέτοιες μεταφορές, αφήνουν κενά στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών και απαιτούν να αναγνωριστούν ως μεγάλες ζημιές, οι οποίες εμπεριέχουν τον κίνδυνο να υπονομεύσουν την αξιοπιστία τους.
Για τον Γκαλό επίσης μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε μια σύγχυση αναφορικά με τα όρια της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς συνήθως εναπόκειται στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο για να αποφασίσουν για τέτοιου είδους μεταφορές προς τα νοικοκυριά, ενώ επίσης άτοπη και εκτός χρόνου η συσσώρευση αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης μια οικονομική ενίσχυση ίση με το 1% του ΑΕΠ, θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά 0,5% σε διάστημα ενός χρόνου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News