G7: Συμφωνία ορόσημο για έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%
Οι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν διά ζώσης στο Λονδίνο, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.
Σε συμφωνία ορόσημο προκειμένου να κλείσουν τα διασυνοριακά φορολογικά κενά που χρησιμοποιούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ήρθαν οι επτά πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, σήμερα Σάββατο. Με αυτή δεσμεύονται να στηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% και να εφαρμόσουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την καταβολή φόρων στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις.
«Μετά από χρόνια συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε στους βρετανούς υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.
Το σύμφωνο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια παγκόσμια συμφωνία τον επόμενο μήνα, στοχεύει να βάλει τέλος στις προσπάθειες των χωρών εδώ και μια δεκαετία να προσελκύσουν εταιρικούς κολοσσούς, με εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και φορολογικές απαλλαγές.
Οι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν διά ζώσης στο Λονδίνο, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.
«Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε μια δίκαιη λύση για την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων, με τις χώρες να αποδίδουν φορολογικά δικαιώματα τουλάχιστον 20% επί των κερδών που υπερβαίνουν το περιθώριο του 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις», ανέφερε η από κοινού ανακοίνωση των υπουργών οικονομικών της G7, η οποία τέθηκε υπόψη του Reuters.
«Θα φροντίσουμε ούτως ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός για την εφαρμογή των νέων διεθνών φορολογικών κανόνων και της κατάργησης όλων των Φόρων Ψηφιακών Υπηρεσιών και άλλων σχετικών παρόμοιων μέτρων, σε όλες τις εταιρείες», καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν από τις εταιρείες να δηλώνουν πιο υπεύθυνα τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, ούτως ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αποφασίσουν πιο εύκολα εάν θα τις χρηματοδοτούν.
Ερωτηθείς αν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα αποδώσει αυτή η συμφωνία συγκεκριμένα για την Βρετανία, ο Σούνακ απάντησε: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα, αυτή είναι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στην G7, πρέπει ακόμα να πάμε στην G20 και να συμφωνήσουμε με μια ευρύτερη ομάδα χωρών επομένως είναι δύσκολο να πω πού θα καταλήξει η τελική συμφωνία».
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε αφετηρία τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.
«Πρόκειται για μια αφετηρία και μέσα στους επόμενους μήνες θα κάνουμε αγώνα για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ελάχιστος εταιρικός φόρος είναι όσο υψηλότερος γίνεται», είπε ο ίδιος σε βίντεό του που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σημειώνοντας ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση.
«Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο», σχολίασε.
Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε ο Σολτς.
«Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα βοηθήσει επίσης την παγκόσμια οικονομία να ευημερήσει, εξισώνοντας τους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας τις χώρες να συναγωνίζονται σε θετικές βάσεις», όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και οι υποδομές, ανέφερε η Γέλεν σε ανακοίνωσή της.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News