Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 22:45
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πάνω από τα 72 δολάρια το brent για πρώτη φορά από το 2019

Πάνω από τα 72 δολάρια το brent για πρώτη φορά από το 2019

Συνέχισαν την κούρσα ανόδου οι τιμές πετρελαίου και στη σημερινή συνεδρίαση, με το brent να ξεπερνά τα 72 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2019, καθώς η συγκρατημένη πολιτική αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ και των βασικών εταίρων του σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 0,8% στα 71,89 δολαρια το βαρέλι, αφού όμως προς στιγμή εκτινάχθηκε στα 72,17 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού κινήθηκε στα 69,79, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. 

Το έναυσμα για την άνοδο των τιμών πετρελαίου έδωσε αυτή την εβδομάδα η απόφαση των αμερικανικών πετρελαϊκών να μειώσουν τον αριθμό των εργασιών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes. 
   
«Μετά από αρκετές διακυμάνσεις, η τιμή brent φαίνεται να βρίσκει τελικά πρόσφορο έδαφος πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και η έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν θα αυξήσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», αναφέρει ο Στέφεν Μπρένοκ, της εταιρείας εμπορίας πετρελαίου PVM. 

Στη διάρκεια της εβδομάδας, το brent ενισχύθηκε περίπου 3%, ενώ του αργού 5%, στη δεύτερη εβδομάδα κερδών και για τις δύο τιμές. 

Ωθηση αυτή την εβδομάδα έδωσε και η διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εξέλιξη που απομάκρυνε τις προσδοκίες για επιστροφή της ιρανικής προσφοράς πετρελαίου. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News