Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 22:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κοινό μέτωπο Πάουελ – Μνούτσιν

Σε κοινό μέτωπο Πάουελ – Μνούτσιν

Κοινό μέτωπο εμφάνισαν ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν για πρώτη φορά μετά τη σύγκρουσή τους ως την παράταση πιστωτικών γραμμών στήριξης επιχειρήσεων. Και οι δύο αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας τους επόμενους μήνες. 

“Ορισμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης θα στηρίξουν πραγματικά την οικονομία και θα αναχαιτίσουν τους κινδύνους, ειδικά απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις. Ο κίνδυνος λήψης υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που ενέχουν μη επαρκή μέτρα”, τόνισε ο Πάουελ μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας σε κοινή εμφάνισή του με τον υπουργό Οικονομικών. 

Ο Μνούτσιν μάλιστα δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την ηγεσία των Ρουπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για λήψη περισσότερων μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος προέτρεψε το Κογκρέσο να τα περάσει γρήγορα.

Ωστόσο, ο Πάουελ απέφυγε να προβεί σε οιαδήποτε νύξη για πώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανταποκριθεί στον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας στη συνεδρίαση της 15ης – 16ης Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνοντας απλώς ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη στήριξη της ανάκαμψης. “Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε”, δήλωσε ο Πάουελ, αναφερόμενος στα περίπου 10 εκατ.ανέργων και καλώντας να βοηθήσουν την ανάκαμψη τόσο την κυβέρνηση όσο και το Κογκρέσο. 

Η κοινή εμφάνιση Πάουελ και Μνούτσιν είναι η πρώτη μετά τη διαφωνία τους ως προς τη λήξη κάποιων έκτακτων προγραμμάτων δανειοδότησης. Αξιωματούχοι της Fed, μεταξύ των οποίων ο Πάουελ, ζήτησαν την παράταση αυτών των προγραμμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα άκρως σημαντικά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές. Τα περισσότερα από τα προγράμματα αυτά αναμένεται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.  

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News