Ποιες χώρες «έπιασαν» τον στόχο του πληθωρισμού – Η επίδοση της Ελλάδας
Στο +13,1% το ενεργειακό κόστος
Στο 2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, δείγμα της αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία κινείται με γοργούς ρυθμούς προς τη μετα-Covid ανάκαμψη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2%, δηλαδή στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έναντι 1,6% τον Απρίλιο του 2021.
Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αυξημένο ενεργειακό κόστος (13,1% από 10,4%), καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα εν μέσω των προσδοκιών για ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης.
Την ίδια ώρα, ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές σε υπηρεσίες (1,1% από 0,9%), μη-ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,7% από 0,4%) και τρόφιμα – αλκοόλ – καπνός (0,6%). Εξαιρώντας τον κλάδο της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός του Μαΐου ανήλθε στΟ 0,9% έναντι 0,7% τον Απρίλιο.
Σε επίπεδο κρατών, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα, η οποία παρέμεινε σε αρνητικό πληθωρισμό (-1,1%), ενώ η Μάλτα ακολούθησε στη δεύτερη χειρότερη θέση, σημειώνοντας οριακά ανοδικό πληθωρισμό 0,2%.
Αντίθετα, άνω του στόχου της ΕΚΤ (2%) κινήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός σε Βέλγιο (2,5%), Γερμανία (2,4%), Εσθονία (3,1%), Ισπανία (2,4%), Λετονία (2,6%), Λιθουανία (3,5%), Λουξεμβούργο (4%), Αυστραία (3%), Σλοβενία (2,2%), Σλοβακία (2,1%) και Φινλανδία (2,3%).
Η παραπάνω κατάσταση ρίχνει περισσότερο νερό στον μύλο της συζήτησης περί σταδιακής απόσυρσης των νομισματικών μέτρων στήριξης της ΕΚΤ, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Από την πλευρά της, πάντως, η Φρανκφούρτη έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι πρώιμη κάθε απόφαση για απόσυρση των νομισματικών μέτρων, τα οποία θα παραμείνουν έως ότου εδραιωθεί η βιώσιμη πορεία ανάκαμψης στο σύνολο της Ευρωζώνης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News