Λέιν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει καμιά συζήτηση για «νέα εποχή» του πληθωρισμού
«Στην άποψη ενός νέου περιβάλλοντος για τον πληθωρισμό δίνω ελάχιστη βάση»
Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% απαιτεί ακόμη πολύ δουλειά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε σήμερα ένας εκ των κορυφαίων οικονομολόγων της, τονίζοντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις των χρηματαγορών για μια «νέα εποχή» του πληθωρισμού είναι λανθασμένες.
Οι συζητήσεις αυτές για μια «νέα εποχή» του πληθωρισμού έχουν αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς οι τιμές καταναλωτή προσεγγίζουν προς τον μακροχρόνιο στόχο του πλησίον του 2% της ΕΚΤ (τον Απρίλιο έτρεξε με ρυθμό 1,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία), παίρνοντας ώθηση από τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη, αλλά και από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μετά την περυσινή τους συντριβή αφότου έκανε την εμφάνισή της η πανδημία.
Ωστόσο, ο Φίλιπ Λέιν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης φρόντισε να κατευνάσει τις υψηλές προσδοκίες, υποστηρίζοντας ότι η αγορά εργασίας θα χρειασθεί χρόνια προκειμένου να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, οι ισολογισμοί των εταιρειών κινούνται στα όριά τους και το οικονομικό «ριμπάουντ» εξακολουθεί να στηρίζεται στην αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.
«Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Στην άποψη ενός νέου περιβάλλοντος για τον πληθωρισμό δίνω ελάχιστη βάση», ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, για να προσθέσει ότι δεν είναι σύμφωνος με την ιδέα ότι ο κόσμος και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει το περιβάλλον για έναν επίμονο πληθωρισμό.
Όπως επισήμανε η πρόσφατη αύξηση των τιμών εξαιτίας των ελλείψεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και συνεπακόλουθα στην παραγωγή, δεν «είναι πληθωρισμός», αλλά μια προσωρινή δυσλειτουργία που έχει να κάνει με την ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης.
«Η σύνδεση μεταξύ της οποιαδήποτε αύξησης των τιμών μετά το άνοιγμα της οικονομίας και των πληθωριστικών τάσεων είναι σχεδόν μηδενική», κατέληξε.
Την ίδια ώρα τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, προξενούν νέο προβληματισμό, καθώς παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχεδόν μια δεκαετία, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο με τον Λέιν, δηλαδή ότι οι αναταράξεις στον εφοδιασμό θα οδηγήσουν σε ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού έτρεξαν με ρυθμό 5,2% σε ετήσια βάση, από 3,7% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 5,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, σε μηνιαία βάση η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε στο 0,8%.
Ο εν λόγω μακροοικονομικός δείκτης ερευνά τις τιμές με τις οποίες φθάνουν οι πρώτες ύλες στις μονάδες επεξεργασίας, πριν δηλαδή επεξεργασθούν ή πωληθούν και θεωρείται ως πρώιμη ένδειξη για το πώς θα κινηθούν οι τιμές καταναλωτή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βερολίνου, ο πληθωρισμός αναμένεται να «αναρριχηθεί» στο 2,2% το 2021, με τις ελλείψεις στην αλυσίδα του εφοδιασμού και την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, να συμβάλλουν στην ώθησή του.
«Οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να υποδεικνύουν ανοδικές πιέσεις ακόμη και για τους παραγωγούς. Επί του παρόντος είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο από το επιπλέον κόστος έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές», δηλώνει ο οικονομολόγος στο Ινστιτούτο LBBW, Γιενς-Όλιβερ Νίκλας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News