Βρετανία: Δεν βλέπει «ζεστά» τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια πολιτική αναφορικά με τον εταιρικό φόρο βρίσκονται εν εξελίξει
Οι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης δεν βλέπουν πολύ «ζεστά» το σχέδιο Αμερικανού προέδρου για έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 21%, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομο με γνώση επί του θέματος.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και το επιτελείο του, εμφανίζονται σκεπτικοί στην πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το 21% του φόρου μπορεί να αποδειχθεί αρκετά υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τον εταιρικό φόρο στο 25% από το 2023, προκειμένου να τονωθεί η βρετανική οικονομία μετά την πανδημία.
Εκείνο για το οποίο προσδοκά η Βρετανία, είναι οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες να επικεντρωθούν σε μέτρα που θα αναγκάζουν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες -ειδικότερα τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon και το Facebook- να πληρώνουν περισσότερο φόρο στις χώρες τις οποίες δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες σε αυτό το στάδιο είναι εμπιστευτικές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια πολιτική αναφορικά με αυτό το θέμα βρίσκονται εν εξελίξει, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των συζητήσεων αυτών, έχοντας στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία έως το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ενώ ένας αξιωματούχος που είναι παρών στις συνομιλίες, δήλωσε αυτό το μήνα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και ότι οι 139 χώρες που συμμετέχουν σε αυτές είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε ένα ποσοστό κοντά στο 21%, ο βρετανικός σκεπτικισμός θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει οποιαδήποτε συμφωνία.
Στο μεταξύ το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να συντονίσει τις συζητήσεις της G7, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λονδίνο τον Ιούνιο. Οι εργασίες για μια «παγκόσμια λύση στις φορολογικές προκλήσεις που δημιουργούνται από την ψηφιοποίηση της οικονομίας», περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης στις 4 και 5 Ιουνίου.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν απορρίπτει το σχέδιο Μπάιντεν, ωστόσο θέλει να διαπιστώσει αν η πρόταση για ποσοστό 21% είναι απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού και τι πιέσεις θα ασκήσει η αντιπολίτευση στην Ουάσιγκτον για να μειωθεί το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με την πηγή. Ενώ στα σχέδια του Σουνάκ είναι ένα υψηλότερο ποσοστό τα επόμενα χρόνια, θέλει να έχει την ευελιξία να το μειώσει ξανά δυνητικά κάτω από το επίπεδο του 21%, ως Συντηρητικός, ένα κόμμα που παραδοσιακά είναι υπέρ της χαμηλής φορολόγησης.
Με σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, το οποίο επικαλείται τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, Μάικ Ουίλιαμς, αναφέρει ότι μια συμφωνία που θα αφορά μόνο έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή δεν θα γίνει αποδεκτή από τη Βρετανία.
«Η βασική πρόταση είναι ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα του ψηφιακού φόρου, για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Ουίλιαμς σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους FT. «Δεν αφορά κυρίως έναν ελάχιστο φόρο. Οι ελάχιστοι φόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν –όσο λειτουργούν– για να διασφαλισθεί ότι οι επιχειρήσεις καταβάλουν φόρο, αλλά έχει σημασία και πού πληρώνεται ο φόρος», κατέληξε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News