ΕΚΤ: Τον Ιούνιο το «τι μέλλει γενέσθαι» με τις αγορές των ομολόγων
Η συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική
Τον Ιούνιο αναμένεται να έρθει η κρίσιμη απόφαση αναφορικά με τις αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή της του Απριλίου, τα οποία και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή, σε μια συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμία νύξη για τις επόμενες κινήσεις της.
Στις τάξεις της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ενδείξεις για διχογνωμία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν ανορθώσει φωνές για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνους κάποιους από τους αξιωματούχους της.
«Η συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο θα παρέχει την επόμενη ευκαιρία για διεξοδική αξιολόγηση των συνθηκών για τη χρηματοδότηση και των προοπτικών του πληθωρισμού», αποφάνθηκαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενώ παράλληλα κατέστησαν σαφές ότι ακόμη και μετά το Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (PEPP), η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για τα επόμενα χρόνια.
«Η ευρεία στήριξη μέσω της νομισματικής πολιτικής παραμένει ζωτικής σημασίας και μετά την περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στον πληθωρισμό και να επιστρέψει στον στόχο της κεντρικής τράπεζας», όπως αναφέρεται στα πρακτικά.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το πώς αντέδρασε η αγορά, μετά την απόφαση του Μαρτίου, να επιταχυνθούν οι αγορές ομολόγων.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν θετική επίδραση στη χρηματοδότηση και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στη Ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τα spreads παρέμειναν εν μέσων πιέσεων, οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ ενισχύθηκε ελαφρώς», σημείωσαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ.
Ωστόσο το δ. σ. της κεντρικής τράπεζας ανησυχεί αναφορικά με την ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, υπογραμμίζοντας ότι «μια περαιτέρω ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές του πληθωρισμού».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News