Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 14:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Η ανάκαμψη ανεβάζει «ταχύτητα» – Σε ανάπτυξη ο κλάδος υπηρεσιών τον Απρίλιο 

Ευρωζώνη: Η ανάκαμψη ανεβάζει «ταχύτητα» – Σε ανάπτυξη ο κλάδος υπηρεσιών τον Απρίλιο 

«Κόντρα» σε όλα τα προγνωστικά η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη εξακολούθησε να κινείται σε πολύ υψηλούς ρυθμούς και τον Απρίλιο, συνεχίζοντας ακάθεκτη την πορεία της για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό όμως που συνιστά την καλύτερη απόδειξη ότι η επιχειρηματικότητα στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, έχει πλέον βρει τα «πατήματά» της, είναι η επιστροφή του κλάδου των υπηρεσιών σε ανάπτυξη, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας της IHS Markit, την ίδια ώρα που ο κλάδος της μεταποίησης κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ από το 1997, όταν και άρχισε η εν λόγω έρευνα.

Συγκεκριμένα βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων για τον Απρίλιο, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, «σκαρφάλωσε» σε υψηλό εννέα μηνών στις 53,7 μονάδες, από 53,2 τον Μάρτιο, υποδεικνύοντας ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τους αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν πτώση της επιχειρηματικότητας στις 52,8 μονάδες. Οι 50 μονάδες είναι το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

Ο κλάδος των υπηρεσιών επέστρεψε σε ανάπτυξη με τον υποδείκτη να ανεβαίνει στις 50,3 μονάδες, ωστόσο είχε προλειάνει το έδαφος από τον Μάρτιο, όπου η τιμή έφθασε στις 49,6 μονάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν «συμπορεύθηκε» με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση της δραστηριότητας του κλάδου στις 49,1 μονάδες. 

Αποκτάει ιδιαίτερη σημασία η επιστροφή του κλάδου των υπηρεσιών, ο οποίος συνεισφέρει στα δύο τρίτα της οικονομικής παραγωγής της Ευρωζώνης, σε έναν μήνα κατά τον οποίο τα περιοριστικά μέτρα για τη μετάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού, αποσύρθηκαν σταδιακά, με τους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας επί της ουσίας ακόμη να υπολειτουργούν στις περισσότερες χώρες. 

Από τον άλλη ο κλάδος της μεταποίησης καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, από τη στιγμή που η «εκτίναξη» του υποδείκτη στις 63,3 μονάδες, συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία μετά τον Μάρτιο όταν και κατέγραψε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 66,6 μονάδες, κινήθηκε επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα και τον Απρίλιο στις 66,4 μονάδες, προσφέροντας τη μεγαλύτερη ώθηση στη μεταποίηση της Ευρωζώνης. 

«Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας εντυπωσιακής ανάκαμψης. Μόλις λίγους μήνες πριν, έδειχνε να οδεύει ταχέως προς τη συρρίκνωση, με τους εμβολιασμούς να διεξάγονται με αργούς ρυθμούς, τα lockdowns να παρατείνονται και τη δημοσιονομική στήριξη να εξασθενεί», σύμφωνα με τον Μπερτ Κόλιτζν της ING. 

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο αναμένεται να δείξουν υποχώρησή του, ωστόσο ο ΡΜΙ του Απριλίου προστίθεται στα ενθαρρυντικά υποκείμενα στοιχεία», καταλήγει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News