Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 16:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ωφελημένη κατά 2 δισ. ευρώ από το χρέος της το α΄ τρίμηνο του 2020 

Γερμανία: Ωφελημένη κατά 2 δισ. ευρώ από το χρέος της το α΄ τρίμηνο του 2020 

Κερδισμένη με κάτι περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, είναι κυβέρνηση της Γερμανίας από τις νέες εκδόσεις χρέους το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οι αρνητικές αποδόσεις με τις οποίες διαπραγματεύονται τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, συνεχίζουν να διατηρούν το συνολικό κόστος της εξυπηρέτησης χρέους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι ο κύριος υποστηρικτικός παράγοντας για το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και η αξιοπιστία της Γερμανίας ως χώρα, έχουν συμβάλει ούτως ώστε οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων να κινούνται σε χαμηλά ιστορικά ρεκόρ. 

Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που τέθηκε υπόψη του Reuters, στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2021, το Βερολίνο προχώρησε σε 20 δημοπρασίες σε 18 διαφορετικές ημερομηνίες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τις κυβερνητικές δαπάνες. 

Από αυτές τις δημοπρασίες η γερμανική κυβέρνηση επωφελήθηκε κατά 2,07 δισ. ευρώ, καθώς οι κρατικοί τίτλοι χρέους συνολικού ύψους 59,7 δισ. ευρώ προσφέρθηκαν με μια μέση απόδοση -0,54%, με το ποσοστό ζήτησης προς κάλυψη του συνολικού ποσού να διαμορφώνεται στο 1,54.  

Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν στο γερμανικό κοινοβούλιο, ωστόσο ο Φάμπιο Ντε Μάσι της αντιπολίτευσης αντέδρασε, ρωτώντας την υφυπουργό Οικονομικών Σάρα Ριγκλέφσκι, γιατί το Βερολίνο δεν εκμεταλλεύθηκε τις διευκολυντικές καταστάσεις και δεν εξέδωσε περισσότερο χρέος, τη στιγμή που η ζήτηση είναι υψηλότερη από την προσφορά. 

«Τα γερμανικά ομόλογα έχουν δυναμική. Η ΕΚΤ κάνει τη δουλειά της κρατώντας τα επιτόκια χαμηλά, έτσι ο Όλαφ Σολτς (ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών) δεν χρειάζεται να ανησυχεί», δήλωσε ο Ντε Μάσι.«Οποιοσδήποτε θέλει να επιστρέψουμε στον περιορισμό του χρέους υπό αυτές τις συνθήκες, υπονομεύοντας τις δημόσιες επενδύσεις ή το ευήμερο κράτος, οδηγεί την οικονομία στο λάθος δρόμο. Η Γερμανία μπορεί να αναπτυχθεί μέσω του χρέους της μακροπρόθεσμα δίχως προβλήματα», κατέληξε. 

Ο Σολτς έχει ήδη δηλώσει ότι η Γερμανία θα χρειασθεί να παρακάμψει τον δημοσιονομικό κανόνα, βάσει του οποίου μπορεί να δανείζεται με ποσοστό 0,35% επί του ΑΕΠ και το 2022, για τρίτη διαδοχική χρονιά. Βάσει του προϋπολογισμού για το 2021, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να δανεισθεί 240 δισ. ευρώ φέτος. 

Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Γερμανίας μειώθηκε περισσότερο από 50% στα 6,4 δισ. ευρώ πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερο από 40 χρόνια, παρά το το γεγονός ότι το ύψους δανεισμού του Βερολίνου ήταν χωρίς προηγούμενο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης για την πανδημία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News