Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 11:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρήσεις: 10 «λαθάκια» που στοίχισαν εκατομμύρια

Επιχειρήσεις: 10 «λαθάκια» που στοίχισαν εκατομμύρια

Ένα ξεχασμένο κόμμα, ένας αναγραμματισμός, μία εσφαλμένη μαθηματική πράξη συνήθως δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Εκτός και εάν είσαι βεβαίως επιχειρηματικός κολοσσός. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να σου στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια. Το MoneyWise συγκέντρωσε 10 τέτοιες περιπτώσεις, στις οποίες μία ευρεία γκάμα εταιρειών βρέθηκαν να μετρούν ζημιές. Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει: 

10. Η πληρωμή της Citibank που «φούσκωσε» κατά 892 εκατ. δολάρια 

Είναι μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις. Τρεις εργαζόμενοι της Citi κατά λάθος επεξεργάστηκαν πληρωμή τόκου, με την οποία μετέφεραν το ποσό των 900 εκατ. δολαρίων σε πιστωτές της Revlon. Έπρεπε να μεταφέρουν μόλις 8 εκατ. δολάρια. Η τράπεζα κατάφερε να ανακτήσει μόνο τα 390 εκατ. δολάρια. Δικαστήριο του Μανχάταν απεφάνθη τον Φεβρουάριο ότι δεν δικαιούται να ανακτήσει τα υπόλοιπα 510 εκατ. δολάρια. Η τράπεζα έχει ασκήσει έφεση. 

9. Samsung: Μπερδεύοντας τα γουόν με μετοχές 

Υπάλληλος στη Samsung Securities, χρηματοοικονομικό βραχίονα του νοτιοκορεατικού κολοσσού, διέθεσε σχεδόν 3 δισ. μετοχές σε λογαριασμούς υπαλλήλων το 2018. Η ποσότητα ήταν 30 φορές μεγαλύτερη από τις υφιστάμενες μετοχές της Samsung. Ο υπάλληλος έπρεπε να καταβάλλει 1.000 γουόν (0,92 δολάρια) ανά μετοχή σε μερίσματα, αλλά μπέρδεψε τα γουόν με αριθμό μετοχών. Αν και η εταιρεία μπλόκαρε τη δυνατότητα των υπαλλήλων να πουλήσουν τις νεοαποκτηθείσες μετοχές 37 λεπτά μετά το λάθος, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Μέσα σε μισή ώρα αρκετοί πούλησαν μετοχές συνολικής αξίας 187 εκατ. δολαρίων. 

8. Alitalia: Καναδάς – Κύπρος μόνο με 33 δολάρια 

Το 2006 ένας υπάλληλος του ιταλικού αερομεταφορέα ξέχασε δύο μηδενικά στην διατίμηση των εισιτηρίων business class από το Τορόντο προς την Κύπρο. Το εισιτήριο θα στοίχιζε κανονικά περίπου 3.000 δολάρια. Η συναλλαγματική ισοτιμία εκείνης της ημέρας και το λάθος του υπαλλήλου είχαν ως αποτέλεσμα 509 άτομα εκείνη την ημέρα να ταξιδέψουν με μόλις 33 δολάρια. Η εταιρεία αποδέχθηκε το λάθος της και δεν ζήτησε το κανονικό αντίτιμο ποτέ. 

7. Οι προσφορές του Burger King 

Το 2019 η εταιρεία Carrols Restaurant Group, που έχει franchise των Burger King,  πρόσφερε δύο σάντουιτς Whopper έναντι 4 δολαρίων, δύο Whoppers και δύο διπλά Whoppers έναντι 6 δολαρίων. Η έκπτωση κατά λάθος πέρασε και σε ό,τι άλλο παρήγγειλαν οι πελάτες μαζί με τα σάντουιτς (αναψυκτικά, τηγανιτές πατάτες κτλ). Έχασε 1,5 δολ. από την κάθε πώληση και συνολικά 8,2 εκατ. δολάρια. 

6. H Uber χρωστάει εκατομμύρια στους οδηγούς

Το 2017 η αμερικανική εταιρεία παραδέχθηκε ότι είχε υποπέσει σε ένα ντροπιαστικό λογιστικό λάθος, με αποτέλεσμα να υπερτιμά την προμήθεια, που λαμβάνει. Το λάθος άρχιζε από το 2014 και υπολογίζεται ότι στοίχισε στην εταιρεία 45 εκατ. δολάρια σε επιστροφές χρημάτων, συμπεριλαμβανομένου του τόκου. Χιλιάδες οδηγοί έλαβαν 900 δολάρια έκαστος.

5. Φθηνά ρούχα για όλους 

Το site 6pm, που ειδικεύεται στην πώληση ρούχων με έκπτωση, είχε τιμολογήσει κάποια στιγμή το 2010 κάτα λάθος κάθε προϊόν με 49,95 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και brands που στοιχίζουν χιλιάδες δολάρια, ακόμη και με την έκπτωση. Το λάθος αυτό στοίχισε στη μητρική του Zappos 1,6 εκατ. δολάρια. 

4. O trader της Mizuho

To 2005 ένας trader της ιαπωνικής Mizuho Securities ήθελε να πουλήσει μία μετοχή της J- Com έναντι 610.000 γεν (περίπου 6.000 δολαρίων). Ένα τυπογραφικό λάθος είχε ως αποτέλεσμα να πουλήσει 610.000 μετοχές έναντι 1 γεν ανα μετοχή. Ένας άλλος trader προσπάθησε να ακυρώσει την εντολή, αλλά το Χρηματιστήριο του Τόκιο δεν έχει μηχανισμό για ακύρωση εντολών και έτσι το λάθος στοίχισε στη Mizuho 335 εκατ. δολάρια. Ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου παραιτήθηκε. 

3. Το Excel των 3,1 δισ. δολαρίων 

Σε μία υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως «Η μεγάλη φάλαινα του Λονδίνου», το 2012 ο διαβόητος πλέον Μπρούνο Ικσίλ προέβη σε μία σειρά από swaps που στοίχισαν στην JPMorgan Chase 6,2 δισ. δολάρια. Το περιστατικό είναι γνωστό. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως το ήμισυ της ζημιάς, δηλαδή τα 3,1 δισ. δολάρια, χάθηκαν εξαιτίας ενός απλού λάθος σε copy- paste που έγινε σε φύλλο Excel. 

2. Η κενή διαφήμιση των 10 εκατ. δολ. 

Η πρώτη εβδομάδα στη δουλειά είναι πάντα δύσκολη. Αλλά αυτό που βίωσε το 2018 ένας υπάλληλος της Google δεν μπορεί εύκολα να το φανταστεί κανείς. Πάτησε ένα λάθος κουμπί στο πλαίσιο εξάσκησης και ανέβασε ως διαφήμιση ένα κενό, κίτρινο παραλληλόγραμμο σε δεκάδες sites ανά τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η “διαφήμιση” έμεινε στον αέρα για 45 λεπτά. Το λάθος στοίχισε στην εταιρεία 10 εκατ. δολάρια. 

1. Το ξεχασμένο κόμμα της Lockheed Martin 

H Lockheed Martin εξέδωσε σε έναν πελάτη συμβόλαιο, στο οποίο έλειπε ένα κόμμα- στην τιμή της πώλησης. Πλήρωσε 70 εκατ. δολάρια για ένα αεροσκάφος C-130J Hercules τον Ιούνιο του 1999. Δεν ήταν το μόνο λάθος εκείνης της χρονιάς. Λίγους μήνες αργότερα ένα απλό μαθηματικό λάθος μετατροπής μονάδων είχε ως αποτέλεσμα η Lockheed και η NASA να χάσουν 125 εκατ. δολάρια. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News