ΕΚΤ: Τέλος στη στασιμότητα του πληθωρισμού
Καμιά περαιτέρω καθυστέρηση αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού προκειμένου να φθάσει στον στόχο της δεν θα πρέπει να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπαίνοντας τέλος στη στασιμότητά του, καθώς οι τρέχουσες προοπτικές δεν είναι ικανοποιητικές και η επίμονη στασιμότητά του εγκυμονούν τον κίνδυνο να βλάψουν την οικονομία, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.
Η ΕΚΤ έχει χάσει τον στόχο του πληθωρισμού λίγο χαμηλότερα από το 2% για οκτώ χρόνια και οι προβλέψεις της δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ευρωζώνη θα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από την κρίση της πανδημίας.
Με τα νομισματικά κίνητρα να πλησιάζουν στα όριά τους, κάποιοι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ πρέπει απλώς να αποδεχθεί μια πιο αργή αύξηση των τιμών, αντί να προσπαθήσει να κάνει ακόμη περισσότερα, ωστόσο ο Πανέτα απέρριψε αυτό το επιχείρημα, προειδοποιώντας ότι το κόστος υπερτερεί των οφελών.
«Το επιχείρημα ότι θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τον ορίζοντα χρόνου για να επιτύχουμε τον στόχο δεν είναι πειστικό», δήλωσε ο Πανέτα στην κυριακάτικη έκδοση της ισπανικής εφημερίδας El Pais. «Η ΕΚΤ έχει ήδη αποτύχει στη επίτευξη του στόχου της για πάρα πολλά χρόνια», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η αναμονή θα είναι ακόμη πιο δαπανηρή. «Θα καταστήσει πιο δύσκολο να επαναπροσδιορίσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, με τον κίνδυνο για μια μόνιμη μείωση του οικονομικού δυναμικού».
Η ΕΚΤ εξακολουθεί να εκτιμάει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 1,4% έως το 2023, ένα επίπεδο που ο Πανέτα χαρακτήρισε μη ικανοποιητικό.
Με τους εμβολιασμούς να επιταχύνονται, μερίδα των αξιωματούχων της ΕΚΤ κάνουν ήδη λόγο για περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης από το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μετά, εντούτοις όπως υποστήριξε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, η συνετή προσέγγιση σε μια τέτοια κρίση απαιτεί πάρα πολλά νομισματικά κίνητρα, παρά λίγα.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη δημοσιονομική τους στήριξη, προειδοποιώντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα υπέστη μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία από ό, τι αυτό που δείχνει επί του παρόντος.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News