Γέλεν: Υπέρ ενός μίνιμουμ εταιρικού φόρου σε όλο τον κόσμο
Έκκληση για την υιοθέτηση ενός μίνιμουμ εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να απευθύνει σήμερα Δευτέρα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, όπως αναφέρει το Axios. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο εταιρικός φόρος αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της κυβέρνησης Μπάιντεν, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες ύψους 2 τρισ. δολαρίων, τις οποίες εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η δέσμευση των ΗΠΑ για έναν μίνιμουμ παγκόσμιο εταιρικό φόρο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλούσιων χωρών σχετικά με τη φορολόγηση των διεθνών εταιρειών, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Συνεργαζόμαστε με τις χώρες μέλη της G20, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή», αναφέρει η Γέλεν στην ομιλία της, σύμφωνα με απόσπασμα της ομιλίας της στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Σικάγο, το οποίο τέθηκε υπόψη του Axios.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο ως μέρος της πρότασής της να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στις ΗΠΑ και να βάλει τέλος σε ορισμένες παρακρατήσεις για τις πληρωμές σε επενδύσεις που αφορούν υποδομές.
Βάσει του σχεδιασμού ο εταιρικός φορολογικός συντελεσττής θα αυξηθεί στο 28% από το τρέχον 21%, ο οποίος όμως θα είναι χαμηλότερος από το 35%, ποσοστό που ίσχυε από το 1993 έως το 2017.
Επίσης θα επιβληθεί ένας παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος 21% στο εξωτερικό για τις αμερικανικές εταιρείες και θα εξαλείψει ορισμένα κενά τα οποία όπως αναφέρει η κυβέρνηση ενθαρρύνουν τις εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους στις χώρες φορολογικά καταφύγια.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η εξαίρεση που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να πληρώνουν μηδενικό φόρο για το πρώτο 10% των εσόδων από επενδύσεις στο εξωτερικό, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι τα σχέδια αυτά θα αποθαρρύνουν τη μεταφορά θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.
Η Γέλεν επιδιώκει μια διεθνή φορολογική συμφωνία μέσω του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ούτως ώστε να τεθούν νέα πρότυπα για τη διεθνή φορολογία, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών υπηρεσιών.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Axios
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News