Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 13:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέα βουτιά για τη λίρα μετά την απόλυση και του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Νέα βουτιά για τη λίρα μετά την απόλυση και του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας

Σε κλοιό πιέσεων παραμένει η τουρκική λίρα, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να δείξει την πόρτα της εξόδου από την κεντρική τράπεζα και στον υποδιοικητή. 

Σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί 1,5% έναντι του αμερικανικού με την ισοτιμία στις 8,35 λίρες ανά δολάριο. Οι επενδυτές προσπαθούν ακόμη να χωνέψουν τη νέα αιφνίδιααπόφαση του Τούρκου προέδρου χθες το βράδυ να απολύσει τον Μουράτ Τσετινκάγια, ένα πολύ έμπειρο στέλεχος που είχε εργαστεί σε τουρκικές τράπεζες, χρηματιστηριακές, όπως και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης πριν ενταχθεί στο δυναμικό της κεντρικής τράπεζας το 2019. 

Η αποπομπή του έγινε με προεδρικό διάταγμα, 10 ημέρες μετά την απόλυση του Νατσί Ακμπάλ, η οποία πυροδότησε μαζική φυγή των επενδυτών από τη λίρα, τις τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα υπό τον φόβο ότι η χώρα θα παγιδευθεί σε μία άκρως ανορθόδοξη πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Αγκμπάλ είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά περίπου 450 μονάδες βάσης στο 19%- κάτι που η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρούν ότι ήταν απολύτως αναγκαίο για να μπει φρένο στον καλπάζοντα πληθωρισμό και να σταθεροποιηθεί το νόμισμα. Σε αυτό το διάστημα το τουρκικό ενεργητικό εξασφάλισε εισροές 10 δισ. δολαρίων και η λίρα ανατιμήθηκε 18%. Χρειάστηκε να περάσουν μόλις 10 λεπτά από το άνοιγμα των αγορών την περασμένη Δευτέρα για να χαθεί το σύνολο σχεδόν των κερδών αυτών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τονΤσετινκάγια στη θέση του υποδιοικητή θα διαδεχθεί ο Μουσταφά Ντουμάν, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής στην τουρκική μονάδα της Morgan Stanley. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News