Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 20:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία σημεία του ΔΝΤ για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών

Τα τρία σημεία του ΔΝΤ για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών

Τρία βασικά σημεία υπογράμμισε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφορικά με τη στήριξη των πλέον ευάλωτων οικονομιών και την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους.  

Πρώτον, παρότι η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται, χάρη στους εμβολιασμούς και τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινότητας, οι προοπτικές της ανάκαμψης παρουσιάζουν επικίνδυνες αποκλίσεις. 

Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε σχέση με τις προ της κρίσης προβλέψεις και εξαιρουμένης της Κίνας, οι χώρες αυτές προβλέπεται να παρουσιάζουν έως το 2022 απώλειες σε κατά κεφαλή εισόδημα έως και 20% έναντι 11% στις ανεπτυγμένες οικονομίες. 

Και αυτό, ακριβώς οδηγεί στο δεύτερο σημαντικό σημείο, σύμφωνα με την κα Γκεοργκίεβα, που είναι η ανάγκη μίας συντονισμένης προσέγγισης για τη στήριξη των ευάλωτων χωρών και ατόμων. Για το λόγο αυτό, το ΔΝΤ, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν από τις παραπάνω χώρες μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής εσόδων, της αποδοτικότητας των δαπανών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αναγκαία κρίνεται επίσης και μία σημαντική διεθνής στήριξης, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων και δανεισμού με ευνοϊκούς όρους. Και το ΔΝΤ, όπως είπε η κα Γκεοργκίεβα, θα συμμετέχει με ευνοϊκό δανεισμό. 

Το θετικό νέο είναι ότι το ΔΝΤ έχει εξετάσει την προοπτική αύξησης της έκδοσης ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων του (SDR) κατά 650 δισ.δολάρια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για αποθεματικό ενεργητικό. Η ίδια η γενική διευθύντρια του ταμείου θα παρουσιάσει την επίσημη πρόταση για τα SDR τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας. 

Οι νέοι πόροι που θα απελευθερώσει το ΔΝΤ θα συμβάλουν στη στήριξη της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, μέσω της χορήγησης σημαντικής άμεσης ρευστότητας για όλα τα μέλη του ΔΝΤ χωρίς να «φορτωθούν» με νέα χρέη – ειδικά στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις οι νέοι πόροι που θα απελυθερωθούν θα έχουν ως βασικό στόχο την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Παράλληλα, το ΔΝΤ εξετάζει διάφορες επιλογές ούτως ώστε οι χώρες με υγιή οικονομικά να προχωρήσουν σε ανακατανομή των SDRs και να στηρίξουν τις ευάλωτες χώρες. 

Το τρίτο σημείο στο οποίο στάθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αναστολής Εξυπηρέτησης του Χρέους (DSSI) του Ταμείου. Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει προσφέρει ελάφρυνση χρέους της τάξης των 5,7 δισ.δολαρίωντο 2020 σε χώρες που το είχαν ανάγκη και θα παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2021. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα στηρίξει την περαιτέρω παράταση της πρωτοβουλίας έως τα τέλη του 2021, κάτι που ήδη εξετάζεται από τις χώρες μέλη της Ομάδας του G20. 

Βεβαίως, η κα Γκεοργκίεβα αναγνωρίζει ότι το DSSI δεν αποτελεί λύση στο μη βιώσιμο χρέος. Γι΄αυτό, όπως είπε, το Ταμείο θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους για την ενίσχυση του διεθνούς πλαισίου για την ελάφρυνση του χρέους και τη βελτίωση της διαφάνειας του χρέους.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News