Fitch: Πώς θα είναι ο πλανήτης μετά την Covid-19
Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη του κορωνοϊού, παρότι -μετά από αρκετούς μήνες- βλέπουμε το πρώτο φως στην άκρη του τούνελ. Άλλωστε, το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech αποτελεί μια ρεαλιστική αχτίδα αισιοδοξίας.
Ωστόσο, ο πλανήτης φαίνεται ότι έχει ήδη αλλάξει και μόλις βγούμε απ’ αυτή τη μακρά διαδρομή, ο κόσμος θα είναι εντελώς διαφορετικός με ό,τι είχαμε συνηθίσει.
Ας δούμε λοιπόν, με τη βοήθεια του οίκου αξιολόγησης Fitch, πώς θα μοιάζει αυτός ο νέος κόσμος:
- Επέκταση του κυβερνητικού ρόλου στις εθνικές οικονομίες: Η πολιτική των «χαμηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» θα επεκταθεί στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες. Οι κυβερνήσεις θα έχουν μεγαλύτερες δημοσιονομικές ευελιξίες και μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής δράσης, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε υψηλότερο δημόσιο χρέος αλλά και σε αύξηση του κινδύνου φούσκας στις αγορές.
- Επιβράδυνση των επενδύσεων: Το εταιρικός χρέος θα αυξηθεί παγκοσμίως, γεγονός το οποίο θα αποτρέψει ορισμένες εταιρείες από την ανάληψη πολυδάπανων έργων στο πεδίο των δημόσιων δαπανών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
- Νέα καταναλωτικά μοτίβα: Θα υπάρξει μετασχηματισμός της οικονομίας και αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων (π.χ.. προτίμηση στην ενοικίαση και όχι στην αγορά). Θα υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, ενώ θα διευρυνθεί σημαντικά το ηλεκτρονικό εμπόριο.
- Μετάβαση στις διαδικτυακές δραστηριότητες: Οι άνθρωποι θα προτιμούν περισσότερο το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, ενώ οι εργαζόμενοι του λευκού κολάρου (σ.σ. τομέας υπηρεσιών) θα έχουν την επιλογή της τηλεργασίας. Την ίδια ώρα, η ανάγκη για μετάβαση στις τράπεζες θα περιοριστεί, ενώ οι νέοι -και όχι μόνο- θα στραφούν στην χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών διασκέδασης.
- Νέες εμπορικές σχέσεις: Η απο-παγκοσμιοποίηση και η ενίσχυση του εθνικισμού, τάσεις που γιγαντώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα έχουν σημαντικές επιδράσεις στην ατζέντα της εμπορικής και εξωτερικής πολιτικής των εθνικών κρατών. Αποτέλεσμα; Η μείωση των ροών άμεσων ξένων επενδύσεων, η επαναφορά των δασμών και -γιατί όχι- ο πολλαπλασιασμός των εμπορικών πολέμων.
Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, θα έχουν επιδράσεις και στο μέγεθος των εθνικών οικονομιών. Σ’ αυτό βέβαια, συμβάλλουν και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου επιτευχθεί ένα ικανό ποσοστό ανοσίας στον γενικό πληθυσμό.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των αναπτυγμένων χωρών, το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2020-2025 θα είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με την περίοδο 2018-2023, με την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστραλία και τον Καναδά να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Αντίθετα, μικρότερου εύρους ζημιά αναμένεται για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News