Η Ιταλία συστήνει fund ύψους 40 δισ.ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων
Η Ιταλία αναμένεται να συστήσει εντός του μηνός ταμείο ύψους 40 δισ.ευρώ προκειμένου να βοηθήσει επιχειρήσεις της χώρας που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, να αντλήσουν ρευστότητα και να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές.
Πρόκειται για ένα όχημα ειδικού σκοπού με την ονομασία «Patrimonio Rilancio», που θα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομικών μέσω της έκδοσης ειδικών κρατικών ομολόγων και θα τεθεί υπό τη διαχείριση του κρατικού πιστωτή και επενδυτή στον χώρο του μετοχικού κεφαλαίου Cassa Depositi e Prestiti ( CDP). Το υπουργείο θα δίδει τα ομόλογα στη CDP, η οποία θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί ως εγγύηση για να αντλεί ρευστότητα από την αγορά.
Το CDP που φέρει μία ιστορία 170 ετών και το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών σε ποσοστό 83%, διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην Ιταλία διατηρώντας σε κρατικά χέρια στρατηγικό ενεργητικό και απορροφώντας μέρος από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πανδημία. Επωφελούμενο από την πιο ευέλικτη προσέγγιση της Ε.Ε. απέναντι στην κρατική βοήθεια στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της κρίσης, το ταμείο θα επενδύσει σε ιταλικές επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα. Αυτό ωστόσο θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το ιταλικό δημόσιο χρέος που ανέρχεται ήδη στο 155,6% του ΑΕΠ, με βάση στοιχεία στα τέλη του 2020, που αποτελούν μετα πολεμικό ρεκόρ.
Το σχέδιο αυτό δίδει τη δυνατότητα στο CDP να βοηθήσει επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, μέσω κεφαλαιακών ενέσεων, μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές ή ριψοκίνδυνoυ χρέους κατώτερης εξασφάλισης. Αρκετές επιχειρήσεις με έσοδα έως 500 εκατ.ευρώ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να υπαχθούν στο χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Οικονομικών σχέδιο, εστιάζοντας στα μετατρέψιμα ομόλογα και στο χρέος κατώτερης εξασφάλισης ως πρώτες επιλογές, όπως ανέφερε μία πηγή. Οι επιχειρήσεις αυτές που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι εισηγμένες, προέρχονται από τον κλάδο αγροτικών προϊόντων, μεταποίησης, μίντια, αυτοκινητοβιομηχανία, εφοδιαστική αλυσίδα και τεχνολογία Διαδικτύου.
Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε 8,9% πέρυσι, στη μεγαλύτερη ετήσια ύφεση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News