Ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ωθεί σε άνοδο την τουρκική λίρα
Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει η λίρα Τουρκίας εν μέσω φημολογιών για νέα αύξηση των επιτοκίων ακόμη και εντός της εβδομάδας μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του “τσάρου” της οικονομίας και την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Το νόμισμα ενισχύεται περισσότερο από 4% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάρτιο του 2019.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέπεμψε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Μουράτ Ουισάλ το Σάββατο, για να ακολουθήσει την αμέσως επόμενη ημέρα η ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Το τουρκικό νόμισμα, το χειρότερο σε επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έχει απωλέσει εφέτος 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου, πτώση που επιταχύνθηκε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέα αύξηση.
Στις πρώτες του δηλώσεις από το νέο του πόστο, ο Νατσί Αγκμπάλ είπε ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία πολιτικής της για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Εως τη συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου, η σημερινή κατάσταση και οι σημερινές προσδοκίες επανεξετάζονται και οι εξελίξεις ακολουθούν από κοντά. Θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις πολιτικής με βάση τα στοιχεία και τις αξιολογήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι αλλαγές σηματοδοτούν ότι η υποτίμηση της λίρας ξεπέρασε τα όρια ανοχής. Φαίνεται ότι η Αγκυρα θα αναλάβει δυναμικό ρόλο για να σταματήσει τη διολίσθηση της λίρας με κάθε κόστος. Οι αγορές εμπιστεύονται τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, συνεπώς επικρατεί η πεποίθηση ότι η νομισματική πολιτική και η επικοινωνία θα βελτιωθούν υπό την ηγεσία του», εκτιμά ο Ονούρ Ιλγκέν της MUFG Bank Turkey.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η αιφνιδιαστική αντικατάσταση του Ουισάλ με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αγκμπάλ δεν πρόκειται να σταματήσει την ελεύθερη πτώση της λίρας, εκτός και εάν η νομισματική πολιτική γίνει πολύ πιο επιθετική. Ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά υψηλός, κοντά στο 13%, υπερδιπλάσιος από το στόχο 5% της κεντρικής τράπεζας, τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα βαίνουν συνεχώς μειούμενα, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. «Φοβάμαι ότι η σημερινή θετική αντίδραση δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Η αντικατάσταση του Ουισάλ με τον τεχνοκράτη Αγκμπάλ δεν μπορεί να ανοίξει μία θετική έκβαση για τη λίρα όσο δεν μπαίνει ένα τέλος στο πείραμα της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία εδώ και τρία χρόνια», εκτιμά στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.
Nα σημειωθεί ότι η θητεία του υπουργού Οικονομικών Αλμπαϊράκ σηματοδοτήθηκε από αλλεπάλληλες, μάταιες στην πλειοψηφία τους, προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η αξία του νόμισματος χωρίς να προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις, εναρμονιζόμενος με την πάγια θέση του Ταγίπ Ερντογάν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν αντίθετη άποψη.
Ούτε και η εκλογή του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές αναμένεται να ευνοήσει την τουρκική λίρα. Traders εκφράζουν ήδη ανησυχίες για επιδείνωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων υπό τη νέα προεδρία Μπάιντεν. Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται υπό την απειλή αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News