Ο ΟΠΕΚ+ άφησε αμετάβλητη την παραγωγή – Σε ράλι άνω του 5% οι τιμές πετρελαίου
Σε εντυπωσιακό ράλι άνω του 5% ώθησε την αγορά πετρελαίου η απόφαση του ΟΠΕΚ και των εταίρων του να παρατείνουν τις μειώσεις στην παραγωγή για έναν ακόμη μήνα έως και Απρίλιο, κάνοντας μόνο κάποιες μικρές παραχωρήσεις στην Ρωσία και στο Καζακστάν. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία αναγνώρισαν στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ ότι η ανάκαμψη της ενεργειακής αγοράς παραμένει εύθραυστη από την πανδημία του κορωνοϊού. Η είδηση αυτή ώθησε την τιμή brent πάνω από τα 67 δολάρια το βαρέλι και την τιμή αργού πάνω από τα 64 δολάρια, σημειώνοντας άλμα άνω του 5%.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια έως τον Απρίλιο και ότι αποφασίσει τους επόμενους μήνες πότε θα αρχίσει να την αυξάνει σταδιακά. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ επέτρεψε μία μέτρια αύξηση κατά 130.000 βαρέλια στην Ρωσία και κατά 20.000 βαρέλια στο Καζακστάν. Εν συνεχεία, οι υπουργοί Πετρελαίου θα συναντηθούν εκ νέου την 1η Απριλίου για να αποφασίσουν για τα επίπεδα του Μαίου και περαιτέρω.
Με τις τιμές πετρελαίου να έχουν ξεπεράσει τα 60 δολάρια το βαρέλι, αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αποφάσιζε να αυξήσει την παραγωγή τουλάχιστον κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ η Σαουδική Αραβία θα περιόριζε ή θα τερμάτιζε την εθελοντική μείωση των 1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Ομως, τόσο ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ συνέστησαν από την αρχή της συνάντησης αυτοσυγκράτηση και επιφυλακή, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας από την πανδημία του κορωνοϊού. «Η αβεβαιότητα ως προς το βαθμό της ανάκαμψης δεν έχει ξεπεραστεί. Για το λόγο αυτό συστήνω επιφυλακή και επαγρύπνηση», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Νόβακ, ο οποίος συνέστησε την προσοχή ότι η αγορά πετρελαίου δεν έχει ανακάμψει πλήρως με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού να δημιουργούν έντονη αβεβαιότητα.
Η Ρωσία είχε επιμείνει σε αύξηση της παραγωγής προκειμένου να αποφύγει αλματώδη άνοδο των τιμών και ζητά και τη συνδρομή των ΗΠΑ με αύξηση της παραγωγής τους από σχιστολιθικά κοιτάσματα. Ομως, τον Φεβρουάριο, η Μόσχα δεν κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή της, παρότι είχε πάρει την άδεια από τον ΟΠΕΚ+, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες έπληξαν τις διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε πέρυσι σε μείωση ρεκόρ της παραγωγής του κατά 9,7 εκατ.βαρέλια ημερησίως, καθώς η ζήτηση κατέρρεσε λόγω της πανδημίας. Με βάση τα επίπεδα του Μαρτίου, η παραγωγή εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 7 εκατ.βαρέλια ήτοι στο 7% της παγκόσμιας ζήτησης. Με την εθελοντική μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται στα 8 εκατ.βαρέλια.
Πάντως, αναλυτές των ING, MUFG και SEB εκτιμούν ότι η αγορά θα μπορούσε εύκολα να αποροφήσει μία αύξηση της τάξης των 1 έως 1,5 εκατ.βαρελιών από τον Απρίλιο, ενώ θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν η οικονομία ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters