Η Bundesbank δεν θα αποδώσει μέρισμα για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια
Για πρώτη φορά από το 1979 δε θα καταβάλλει μέρισμα στη γερμανική κυβέρνηση η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς ο σχεδιασμός της για το 2021 προβλέπει να κρατήσει στην άκρη περισσότερα κεφάλαια ως προβλέψεις, σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν και υποστεί ζημιές από τον μεγάλο όγκο ομολόγων που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της και τα οποία έχει αγοράσει στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα έχουν περιβάλει τους επενδυτές το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, επιφέροντας μια ευρεία άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων. Τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις περιορίσθηκαν, μετά τις δεσμεύσεις για διατήρηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ωστόσο αυτές οι αγορές, οι οποίες αυξήθηκαν εν μέσω της πανδημίας, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους Γερμανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς συσσωρεύονται στον ισολογισμό της Bundesbank.
Για να μετριάσει τον κίνδυνο της αύξησης των επιτοκίων και των αθετήσεων στις αποπληρωμές στα εταιρικά ομόλογα, η γερμανική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεών της για επισφάλειες κατά 2,4 δισ. ευρώ στα 18,8 δισ. ευρώ.
«Αυτό το υψηλότερο επίπεδο των προβλέψεων είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Bundesbank δημοσιεύει ένα ισορροπημένο ετήσιο ισολογισμό για το 2020 και δεν θα διανείμει κέρδη για πρώτη φορά από το 1979», δήλωσε ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.
Η Bundesbank προβλέπει ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα κάνει προσωρινά ένα άλμα άνω του 3%.
«Οι οικονομολόγοι μας αναμένουν τώρα έναν ετήσιο μέσο ρυθμό για τον πληθωρισμό το 2021, λίγο υψηλότερα από από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου στο 1,8%», σημείωσε ο Βάιντμαν.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News