Υπό απειλή θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο της Βρετανίας μετά το Brexit
Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι από τον τουριστικό κλάδο της Βρετανίας που απασχολούνται σε θέρετρα της Ε.Ε., κινδυνεύουν τώρα να χάσουν την εργασία τους, λόγω των αδειών εργασίας που απαιτούνται μετά το Brexit, όπως προειδοποιούν εκπρόσωποι του κλάδου.
Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 Βρετανοί θα επηρεαστούν, μεταξύ των οποίων ξεναγοί και επικεφαλής εκδρομικών γκρουπ, σύμφωνα με την ένωση ABTA, η οποία προειδοποιεί για σημαντικές δυσλειτουργίες στα τουριστικά πρακτορεία της Βρετανίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για να διευκολυνθεί η κινητικότητα των εποχικά εργαζομένων. Οι νέες συνθήκες απαιτούν έκδοση αδειών εργασίας από την κάθε χώρα ξεχωριστά της Ε.Ε., σύμφωνα με την ένωση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τουρισμού αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες περιορίζουν τη διαμονή των Βρετανών «επιχειρηματικών επισκεπτών», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται οι εν λόγω εργαζόμενοι, στην Ε.Ε. στις 90 ημέρες, κάτι που θα αποβεί καταστροφικό για πολλούς εργαζομένους που η εργασία τους απαιτεί το διπλό χρόνο παραμονής τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι νέοι, δεδομένου ότι το 87% των εποχικά εργαζομένων της Βρετανίας είναι ηλικίας 18 έως 34 ετών, σύμφωνα με έρευνα της Seasonal Business in Travel. Εκπρόσωποι του χώρου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι Βρετανοί που θέλουν να εργαστούν στη Γαλλία, σε σαλέ ή ως ξεναγοί και επικεφαλής ταξιδιωτικών γκρουπ, θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο 17 σελίδων για να εξασφαλίσουν ειδική άδεια εργασίας. Η έγκριση των αιτήσεων μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες ή ακόμη μεγαλύτερο διάστημα. Εάν σε όλο αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι κάθε χώρα της Ε.Ε. έχει δικό της σύστημα για την έγκριση των αιτήσεων και την χορήγηση αδειών εργασίας, το σύστημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο.
Η ABTA και άλλες τουριστικές ενώσεις της Βρετανίας ζητούν επειγόντως από την κυβέρνηση να ανοίξει συνομιλίες με όλες τις χώρες της Ε.Ε. για να διευρύνει το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων εργαζομένων. Το πρόγραμμα αυτό, που καλύπτει εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, προσφέρει διετείς βίζες εργασίας για άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News