Τράπεζα της Αγγλίας: Αυξάνει τις αγορές ομολόγων της
Σε αύξηση του ήδη τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας στη σημερινή συνεδρίασή της, καθώς προετοιμάζεται να καλύψει τη νέα ζημιά που θα επιφέρει στην οικονομία το τελευταίο lockdown της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και τους κινδύνους γύρω από το Brexit. Από το Μάρτιο, έχει χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της τέσσερις φορές, διοχετεύοντας άπλετη ρευστότητα στις αγορές και κρατώντας χαμηλό το κόστος δανεισμού.
Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αύξησε το πρόγραμμά της περισσότερο του αναμενομένου, κατά 150 δισ.στερλίνες (195 δισ.δολάρια), φθάνοντας συνολικά τα 895 δισ.στερλίνες (1,16 τρισ.δολάρια) – είναι κατά 50 δισ.στερλίνες μεγαλυτερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει αναλυτές σε poll του Reuters. H Τράπεζα της Αγγλίας επεσήμανε ότι με την αύξηση αυτή θα καταφέρει να διατηρήσει το πρόγραμμα έως τα τέλη του 2021. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τη βρετανική οικονομία και τη βλέπει να επιστρέφει στα προ του Covid-19 επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προβλέπει συρρίκνωση 2% και για ολόκληρο το έτος 11%, πολύ περισσότερο από 9,5% που είχε προβλέψει τον Αύγουστο. Για το 2021 βλέπει ανάπτυξη 7,25%, έναντι 9% που είχε προβλέψει ενωρίτερα. Στις παλαιότερες προβλέψεις της, έκανε λόγο για ανάκαμψη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Αναφορικά με την ανεργία, περιμένει κορύφωση στο 7,75% στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, πολύ περισσότερο από το 4,5% που περίμενε αρχικά. Μόνο για τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες στο 2%.
Στο ανακοινωθέν της υπογραμμίζεται η ασυνήθιστα μεγάλη αβεβαιότητα, με τις οικονομικές προοπτικές να εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και από τη φύση της μετάβασης στη νέα μετά του Brexit εποχή. Υπενθυμίζεται ότι παρά την αύξηση των δαπανών, η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη ύφεση από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία του G20, όπως είχε επισημάνει ο οίκος Moody’s στις 16 Οκτωβρίου, όταν υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο 0,1%, όπως άλλωστε αναμενόταν, ενώ εξετάζει την προοπτική μείωσής του κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ρίτσι Σούνακ δήλωσε ότι στηρίζει την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 150 δισ.στερλίνες και επανέλαβε ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για την τόνωση της αγοράς εργασίας.
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News