Ο μάρτυρας- κλειδί στη μεγαλύτερη φορολογική απάτη στην ιστορία της Ευρώπης
Ένας από τους κορυφαίους traders της Duet Group στον τέταρτο όροφο του Πύργου Al Fattan στο Ντουμπάι ακολουθούσε ένα άκρως ευέλικτο ωράριο. Για ημέρες ή και εβδομάδες μπορεί να μην πατούσε καθόλου στο γραφείο. Κάθε άνοιξη όμως για όσο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακοίνωναν μερίσματα εργαζόταν νυχθημερόν βγάζοντας τεράστια κέρδη για την εταιρεία του. Ο Α. (το Bloomberg, που παρουσιάζει την ιστορία του δεν αποκαλύπτει το όνομά του για νομικούς λόγους) ήταν ο σταρ της Duet. Σήμερα έχει γίνει και ένας μάρτυρας- σταρ για τις εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας που ερευνούν το σκάνδαλο με τις συναλλαγές Cum-Ex. Σχεδόν μία δεκαετία αφότου η πρακτική αυτή σταμάτησε ο ίδιος και η Duet έρχονται στο προσκήνιο.
Η εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, είχε στο απόγειό της κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση και φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο των deals. Ο A. που αποχώρησε από την εταιρεία το 2015, είναι από τους πρώτους traders που συνεργάστηκαν με τις γερμανικές αρχές για να ρίξουν φως σε αυτό που Γερμανοί βουλευτές τονίζουν πως είναι μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές απάτες στην ιστορία της Ευρώπης. Ανήκει στην μικρή ομάδα των ανθρώπων που πραγματοποιούσαν συναλλαγές Cum-Ex και έχει δώσει καταθέσεις για πρώην εργοδότες, συναδέλφους και ανταγωνιστές, εξασφαλίζοντας ότι με τη συνεργασία του θα μείνει ο ίδιος εκτός φυλακής.
Ο Σαντζάι Σα, πρώην trader Cum-Ex συναλλαγών στην Solo Capital Partners LLP, τονίζει ότι όσοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών έχουν να λάβουν μία δύσκολη απόφαση: Να καταδώσουν άλλους για να εξασφαλίσουν οι ίδιοι ότι θα συνεχίζουν τη ζωή τους. Τον περασμένο μήνα οι αρχές της Δανίας του άσκησαν δίωξη όπως και σε έναν ακόμη Βρετανό για τον ρόλο τους στην απάτη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι συναλλαγές ήταν νόμιμες και αρνείται την όποια παρατυπία.
Ο Α. έχει αντιθέτως επιλέξει να ομολογήσει. Και οι καταθέσεις τους θα επηρεάσουν πολλούς ακόμη.
Το σκάνδαλο ύψους τουλάχιστον 55 δισ. ευρώ αποκαλύφθηκε το 2016 όταν διαπιστώθηκε ότι πολλές γερμανικές τράπεζες εκμεταλλεύονταν ένα «παραθυράκι» στην νομοθεσία, το οποίο επέτρεπε σε δύο πλευρές να διεκδικούν ταυτόχρονα την ιδιοκτησία των ίδιων μετοχών και έτσι να διεκδικούν επιστροφές φόρων επί μερισμάτων παρότι δεν το δικαιούνταν. Με αυτόν τον τρόπο χάθηκαν δισεκατομμύρια σε δημόσιους πόρους οι οποίοι δεν θα έπρεπε να έχουν καν εκταμιευθεί.
Πηγή: Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News