Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 20:11
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Athens Energy Dialogues: To μέλλον της ενεργειακής μετάβασης σε σχέση με το πετρέλαιο και το αέριο

Athens Energy Dialogues: To μέλλον της ενεργειακής μετάβασης σε σχέση με το πετρέλαιο και το αέριο

To μέλλον της ενεργειακής μετάβασης σε σχέση με το πετρέλαιο και το αέριο, οι έρευνες υδρογονανθράκων και το μέλλον της παραγωγής ενέργειας τέθηκαν στο επίκεντρο του Session 4 του 10ου Συνεδρίου Athens Energy Dialogues.

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ ανέλυσε το ρόλο των υδρογονανθράκων στο νέο ενεργειακό τοπίο και αναφέρθηκε στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η οποία, όπως είπε, διαθέτει δυνητικά αποθέματα αξίας 3 δισ. δολαρίων. Όπως δήλωσε σχετικά με το φυσικό αέριο, «είναι το μοναδικό αξιόπιστο καύσιμο μετάβασης και μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαθέσιμη καλύτερη εναλλακτική».

Πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα δρομολογώντας παράλληλα την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για την υποδοχή υδρογόνου. Τόνισε, ότι η ενέργεια είναι «απαραίτητο στοιχείο για τις κοινωνίες μας» συμπληρώνοντας ότι το φυσικό αέριο είναι επίσης μία οικονομική λύση για τους καταναλωτές. «Δεν πιστεύω ότι η ασφάλεια είναι θέμα τύχης» είπε αναφορικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία είναι εξαιρετικά προσεκτική στο να προλαμβάνει τα σοβαρά ατυχήματα. Κλείνοντας, σχολίασε ότι στόχος παραμένει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Αν βρούμε τρόπο να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα τότε τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι πλέον ο εχθρός».

Στο σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο τις προσεχείς δεκαετίες αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΥΚ, Δημήτρης Φεσσάς σχολιάζοντας ότι «υπάρχει ακόμη σημαντική αγορά». Όπως είπε, η ζήτηση της ΕΕ μέχρι το 2030 θα διατηρηθεί στα 500 bcm ενώ θα υποχωρήσει σε 250-200 bcm έως το 2050, λόγω της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. Οι εξαγωγές της Κύπρου μπορούν να επικεντρωθούν σε γειτονικές αγορές ή και διεθνείς αγορές. «Οι δραστηριότητές μας στην Κύπρο συνεχίζονται. Είμαστε καθοδόν στο να παραδώσουμε έργα φυσικού αερίου», ανέφερε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Κλείνοντας την τοποθέτησή σου σχολίασε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να γίνει «καθαρός παραγωγός και προμηθευτής φυσικού αερίου» εντός της Ε.Ε., δημιουργώντας μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Σε θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας επικεντρώθηκε με την τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος της DG Energy, Δρ. Jörg Köhli. Επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει θεσπίσει νομοθεσίες για την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των offshore και onshore δραστηριοτήτων προσθέτοντας ότι εντός της ΕΕ αλλά δεν έχουν συμβεί ατυχήματα μεγάλης κλίμακας. Όπως ανέφερε, η Κομισιόν ολοκλήρωσε πρόσφατα την αξιολόγηση της οδηγίας για την ασφάλεια των offshore με λίγα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά όπως οι αποζημιώσεις και η αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ορυκτά καύσιμα θα διατηρήσουν την παρουσία τους για αρκετές δεκαετίες ακόμα σχολιάζοντας ότι «όλα εξαρτώνται από τις τιμές και το κόστος παραγωγής».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News