Τα συμπεράσματα του χθεσινού Eurogroup
Στη διάρκεια του β΄ τριμήνου αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάσουν το πότε άλλα και το πώς οι κυβερνήσεις θα αποσύρουν τα μέτρα στήριξης για τον αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν χθες οι 19 υπουργοί Οικονομικών των χωρών που μοιράζονται το ευρώ, μετά το πέρας του χθεσινού διαδικτυακού Eurogroup, καθώς θεωρούν ότι κατά το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς τα προγράμματα εμβολιασμού θα επιτρέψουν την χαλάρωση των lockdowns και τη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο μετά την αναθεώρησης επί τα χείρω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης για φέτος, συμφώνησαν ότι επί του παρόντος τα μέτρα στήριξης πρέπει να παραμείνουν άθικτα.
Στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, δηλώνοντας ότι αναθεώρηση αυτή «επιβεβαιώνει την ανάγκη να παραμείνουν οι υποστηρικτικές οικονομικές πολιτικές για όσο διάστημα χρειάζεται. Εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος αν τα μέτρα αποσυρθούν πιο γρήγορα, ή πολύ αργά».
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει να εξετασθεί τους επόμενους μήνες, αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες και συγκεκριμένα τα όρια δανεισμού, στα οποία ελέω πανδημίας τόσο το 2020 όσο και το 2021, ανεστάλη η ισχύς τους.
Οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με την Κομισιόν θα χρειασθεί να αποφασίσουν το επόμενο διάστημα, αν η αναστολή των ορίων θα παραταθεί και το 2022.
Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνέντευξη τύπου «στις αρχές Μαρτίου η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την καθοδήγησή της σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να προσεγγίσει το φετινό πακέτο οικονομικής πολιτικής της άνοιξης. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται η προκαταρκτική δημοσιονομική καθοδήγηση για την προσεχή περίοδο και οι παράμετροι που θα εξετάσουμε για να αποφασίσουμε για τη Γενική Ρήτρα Διαφυγής (τα όρια δανεισμού)».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί συζήτησαν και για τις επιχειρήσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι το να αποφασίσουν ποιες εταιρείες είναι κατάλληλες για να επιβιώσουν και ποιες θα πρέπει να χρεοκοπήσουν είναι ένας δύσκολος γρίφος και πως προτιμότερο είναι οι ιδιώτες επενδυτές να καθορίσουν την πορεία των εταιρειών από τη στιγμή που διαθέτουν καλύτερα εργαλεία.
Εξάλλου τον Απρίλιο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Eurogroup για εναρμόνιση της νομοθεσίας περί της εταιρικής αφερεγγυότητας, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News