Περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ και τις χώρες μέλη ζητούν οι Ευρωβουλευτές
Tην ανησυχία τους για την επικείμενη οικονομική ύφεση εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμά τους που εγκρίθηκε μετά τη συζήτηση με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ολομέλεια, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ, καθώς και η λήψη μεταρρυθμιστικών και δημοσιονομικών μέτρων από τα κράτη μέλη.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι ο αποπληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μπορεί να δικαιολογήσει «ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ», ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόστηκε δεν ωφέλησε ισότιμα τους πάντες και καλούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει «διαφορετικά μέτρα πολιτικής για την τόνωση της οικονομίας της ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει επιδεινούμενες προοπτικές».
Προειδοποιούν επίσης για τον αυξανόμενο συστημικό κίνδυνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος προκαλείται από την χαλάρωση της νομισματικής χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας και δηλώνουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επείγουσα επαναξιολόγηση του.
Ειδικότερα, ως προς «τα χαμηλά επιτόκια που εφαρμόζονται επί του παρόντος για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης και των επενδύσεων ωφέλησαν κατά κύριο λόγο τους πλούσιους και συχνά χρησίμευσαν μόνο για την εμφάνιση εταιρειών-ζόμπι», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές. Για τον λόγο αυτό, καλούν την ΕΚΤ να αξιολογήσει τον περιφερειακό και τομεακό αντίκτυπο των πολιτικών της, καθώς και από τη σκοπιά της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.
Επιχειρησιακή ανασκόπηση της ΕΚΤ
Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η επικείμενη «αναθεώρηση της στρατηγικής» της ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις αλλαγές στην οικονομία της ΕΕ, η οποία βασίζεται πλέον περισσότερο στις υπηρεσίες και καθίσταται ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένη.
Ζητούν επίσης μια ευρύτερη μέθοδο για τη μέτρηση του πληθωρισμού, δεδομένου ότι η υφιστάμενη δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη το κόστος στέγασης, με αποτέλεσμα υπεκτιμήσεις του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.
Το ψήφισμα παροτρύνει επίσης την ΕΚΤ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή, «ευθυγραμμίζοντας το πλαίσιο παροχής εγγυήσεών της με τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη πολιτικής διαχείρισης κινδύνων, η οποία θα περιλαμβάνει ως κίνδυνο τις δραστηριότητες που επηρεάζουν αρνητικά την κλιματική αλλαγή».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακόμη εκφράστηκαν και «εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ως προς τον ρόλο της ΕΚΤ και ως προς τη δυνατότητα ακύρωσης μέρους του χρέους των κρατών μελών».
Το ψήφισμα με το οποίο ολοκληρώθηκε η συζήτηση της Δευτέρας με την πρόεδρο της ΕΚΤ εγκρίθηκε με 533 ψήφους υπέρ, 94 κατά και 63 αποχές.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News